Издания / премиери

Представяне на "Литературни похождения" от Никола Георгиев

17 октомври 2018, 18:00 ч., Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Представяне на "Литературни похождения" от Никола Георгиев

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Изток-Запад" има удоволствието да Ви покани на представянето на книгата "Литературни похождения" на Никола Георгиев - литературен критик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, публицист и общественик.

Заповядайте на 17 октомври (сряда) от 18:00 часа в Зала 2 на Софийски университет "Св. Климент Охридски" (Ректорат).

Трудовете на Никола Георгиев трябва да се издават, изучават и преиздават и това е причината да се публикува „Избрано“ в два тома. Вторият том ни среща с различни автори и разнородни творби, представени с чутовен размах и дълбочина. Как иначе можем да определим размишленията върху темата за смъртта, бесилото и въжето – от погледа на Ботев, Вазов, Гео Милев и Фурна­джиев, с мостове към Франсоа Вийон, Рембо и Антон Шкерц, с неговата стихосбирка „Рапсодии за българския гуслар“? Или двата незавършени романа – „Приключенията на добрия войник Швейк“ на Хашек и „Приключенията на Гороломов“, на Йовков, които внезапно ни изправят пред „Чудатият овчар“ на Шарл Сорел от 1633 г., Д’Юрфе и Пол Скарон.

Елате да поговорим за делото на човека, който през последните 50 години не спира да вдъхновява своите колеги и студенти.

Автор:
Издателство "Изток-Запад"
Публикация:
15.10.2018 г. 16:41
Посетено:
984
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28388-predstavyane-na-literaturni-pohozhdeniya-ot-nikola-georgiev