Издания / премиери

Представяне на „Объркани в болката“ от гл. ас. д-р Румен Петров

17 октомври 2018 г., 16.00 ч., Нов български университет

Представяне на „Объркани в болката“ от гл. ас. д-р Румен Петров

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата представя „Объркани в болката“ от гл. ас. д-р Румен Петров на 17 октомври 2018 г. от 16.00 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е доц. д-р Морис Фадел, а дискутанти са авторът и проф. д-р Христо Тодоров.

Въпросът за смисъла, предмета, обхвата и дилемите на социалната работа е във фокуса на новата книга на гл. ас. д-р Румен Петров, публикувана от издателство „Парадокс“. Авторът следва разбирането за социалността на човека (Аристотел) като сложно, но изначално условие за отношенията между хората. В този план социалната работа, разбирана като работа по установяване и поддържане на социалната връзка, има нужда да познава многото начини, по които човешката социалност може да се нарани. Опитът от нараняването и трудностите пред неговото изразяване обикновено се пренебрегват (подлагат се на социална изолация) и водят до задълбочаване на десоциализиращата спирала на травма и отчуждение. Авторът споделя „Смятам, че работата по справянето с последиците от това и за възстановяването на компрометираната социалност (възстановяването на връзката, особено на връзката със страдащия, защото страданието разрушава социалната връзка) е социална работа. Мисля, че книгата е за справедливостта“.

За автора:
Гл. ас. д-р Румен Петров преподава социална работа в НБУ (департамент „Здравеопазване и социална работа“). По образование е лекар-психиатър и психотерапевт. Докторската му степен е в областта на психо-социалните науки (в частност - групови отношения и общностно развитие в пост-тоталитарни условия). Научните му интереси са в областта на социалната травма и социалното възстановяване.

* * *

С медийната подкрепа на "Аз чета"

Автор:
Център за книгата
Публикация:
05.10.2018 г. 14:36
Посетено:
1255
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28324-predstavyane-na-obarkani-v-bolkata-ot-gl-as-d-r-rumen-petrov