Издания / премиери

Престъпните мисли на Голямата работа

Русенският писател Пламен Петков представя две свои книги в Казанлък

Престъпните мисли на Голямата работа

 

◊ ПОКАНА

За две години – две книги. Това е равносметката на русенския писател Пламен Петков, който ще ги представи на 4 октомври от 17.30 ч. в Казанлък в Културно-информационния център. Организатори са Община Казанлък и Общинска библиотека „Искра“ – Казанлък.

През 2017 г. Пламен Петков издаде криминалната книга „Престъпни мисли“, съдържаща четири разказа и един роман. За нея литературният критик Крум Гергицов пише:

„Пламен Петков има усет за криминалния ход и го гради с познанията и усета на професионален следовател. Стилът му е на разказвач, който гради без излишно разточителство и обяснителни  отклонения. Затова върви динамично и настъпателно. Подобно на Агата Кристи и Реймънд Чандлър авторът е изградил своя Еркюл Поаро, своя Филип Марлоу. Това е бившият следовател Иван Галинов“.

Само година по-късно, през 2018 г., русенският писател издаде втора книга – „Голямата работа“. И ако си мислите, че е отново криминална, то… не сте познали. Авторът ни среща отново с Иван Галинов, но тук той е включил много по-разнородни по съдържание разкази. В повечето от тях разкрива съвременната българска действителност в цялата ѝ бруталност, корупция, липсата на правосъдие, немотията и несгодите на обикновения българин. Героите са живи персонажи, които човек може да съпостави с реални хора от заобикалящия го свят.

За пръв път виждаме Пламен Петков и като сатирик и ни напомня на майсторите в жанра. Сатирата му е остра и актуална по Ботевски, както и включените стихотворения. В тази книга авторът е многоцветен. На места ще ви разсмее, на други разплаче, а на трети остави без дъх.

Пламен Петков е роден в град Русе през 1978 г. Завършил е немска гимназия (Deutsche Schule) в Русе и след това Информатика в РУ „Ангел Кънчев“. Съчинява стихове от втори клас, а започва да ги записва в трети. Година по-късно получава и награда за първия акростих в живота си, който е публикуван в сборник с детски произведения. По това време посещава кръжок по поезия. В пети клас съчинява криминална поема с повече от двайсет куплета. На седемнайсетгодишна възраст прави първи опити и в прозата.

 

Литературният критик Крум Гергицов за книгата „Голямата работа“:

Пламен Петков изгражда интересни и увлекателни сюжети на своите разкази. Те държат будно вниманието на читателя за случващото се, увличат го в разнищването, раздиплянето съдбата на героите…                  

Книгата „Голямата работа“ е обогатена и от представяне в друга светлина на Пламен Петков – автор на сатирична проза и поезия. Някои от произведенията му са публикувани в литературни и други сайтове, но включени именно в книга ги виждаме за първи път. Както в драматичните си разкази, така и в сатирата си Петков е безпощаден изобличител на различни негативни явления в живота ни, не пести иронията и сарказма си и към конкретни личности от управленския ни елит. И в този жанр той се показва като млад човек, който има дързостта да извика „Царят е гол!“ и така да събуди нашите задрямали граждански чувства.

Сатирикът Пламен Петков има чувство за изграждане на остроумната сатирична фраза, с която очертава с няколко щриха негативното явление. Така сатирата му получава ясен и точен адрес. Силен публицистичен патос съдържат и стиховете му с патриотична тематика, които носят също дръзкия тон на откровеното и искрено гражданско чувство.

Втората книга на Пламен Петков „Голямата работа“ разширява представата за творческите възможности на автора. Виждаме, че той умее да държи под напрежение сетивата ни в криминалните си разкази, да ни приобщи като състрадание в класическите си сюжети, да ни разсмее в сатиричните си произведения…

„Голямата работа“ е среща с вълненията на един млад автор, който има изострени сетива за проблемите и конфликтите от съвре­менното ежедневие на българина. Затова и произведенията му в сборника носят заряд от много нравствени послания, които намират път до сърцето и мислите на читателя.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.10.2018 г. 12:34
Посетено:
907
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28321-prestapnite-misli-na-golyamata-rabota