Издания / премиери

Премиера на книгата "Записки от селската кръчма" от Николай Илчевски

4 октомври 2018, 18.30 часа, Първо студио на Радио Пловдив

Премиера на книгата "Записки от селската кръчма" от Николай Илчевски

 

◊ ПОКАНА

На 4 октомври от 18.30 часа в Първо студио на Радио Пловдив ще бъде премиерата на новата книга на Николай Илчевски "Записки от селската кръчма".

Издателство „Алитеа“ има честта да представи първия голям сборник от разкази на писателя, който се прочу с нестандартните си „Ръководство за половозрели безделници“, „Коляното на стоножката“, „Теория и критика на онанизма“ и „Металургия на думите“. Този път прословутото му чувство за хумор е отстъпило място на наблюдателя.

Над 9 години събирани истории от селските кръчми, от пейките пред къщите, от дворовете и плевните. Писателят е оставил героите си сами да се представят и сами да разказват за живота си. Сборникът от 88 разказа изобилства от случки, които нито един сценарист не може да измисли – толкова оригинални, смешни и величави по селски са. Авторът твърди в предговора на книгата, че съдържанието е на 98 % автентично. Останалите 2 процента са за изглаждане на грапавините в случките, за преодоляване на откровени цинизми, за смекчаване на ужасяващи подробности и за спестяване истинската личност на някои от героите, които биха били разпознати през 9 села в десето.

Никой след Йовков, Чудомир и Елин Пелин не е обръщал такова внимание на българското село и не е разказвал с такава любов за него и хората.

Книгата е изключителна снимка на съвременното българско селско население – от края на XX и началото на XXI век. Такива са и повечето оценки на читателите, които само за един месец след интернет премиерата на книгата поръчаха по куриери половината от тиража към личните си библиотеки.

Вече 20 селища в страната са заявили желание за представяне на сборника в читалищата им.

Книгата съдържа 264 страници и струва само 13 лв. Не се разпространява в търговската мрежа.

Заповядайте в Първо студио на Радио Пловдив на 4 октомври (четвъртък) от 18.30 часа, за да честваме един забележителен акт в българската съвременна литература. Авторът и героите му заслужават присъствието и аплаузите ви.

 

Автор:
Издателство „Алитеа“
Публикация:
03.10.2018 г. 13:54
Етикети:
Радио ПловдивПловдивразказипремиера на книга
Записки от селската кръчма
Николай Илчевски
Издателство Алитеа
Посетено:
2534
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28320-premiera-na-knigata-zapiski-ot-selskata-krachma-ot-nikolay-ilchevski