Издания / премиери

Представяне на „Книга сущая в устах. Фольклорная Библия бессарабских и таврических болгар“

15 октомври 2018 г., 16.00 ч., Нов български университет

Представяне на „Книга сущая в устах. Фольклорная Библия бессарабских и таврических болгар“

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и Департамент „Анропология“ представят „Книга сущая в устах. Фольклорная Библия бессарабских и таврических болгар“ с автор проф. Флорентина Бадаланова-Гелър, дфн, на 15 октомври 2018 г. от 16.00 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е проф. д-р Пламен Бочков, а дискутанти авторката и проф. Анна-Мария Тотоманова, дфн, СУ „Св. Климент Охридски“.

Мащабното изследване на проф. Бадаланова-Гелър, публикувано от Руския фонд за съдействие на образованието и науката през 2017 г., е посветено на фолклорните образи на Библията. Монографията представя устни текстове, издирени сред таврийските и бесарабските българи, както и текстове от архива на БАН, събирани назад в годините от изтъкнати изследователи на българския фолклор, в които сюжетите на юдео-християнските книги се срещат и взаимодействат с локалните етнокултурни традиции.

За автора:
Флорентина Бадаланова-Гелър е професор в Свободния университет (Freie Universität) и член на екипа на Центъра за научни изследвания „Topoi Excellence Cluster“ в Берлин. Ръководител е на отдел „Славянски бази данни“ в „Anthropological Index Online“ на Кралския антропологически институт (The Royal Anthropological Institute), Лондон. Почетен научен сътрудник е на University College в Лондон. Проф. Бадаланова-Гелър е филолог, антрополог, културен теоретик, теолог, както и известен фолклорист и изследовател на фолклорните версии на Писанието (Библията и Корана). Нейните научноизследователски интереси се фокусират върху паметниците на средновековната славянска и балканска литература и иконография.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
03.10.2018 г. 11:10
Етикети:
фолклорпроф. д-р Пламен Бочковдепартамент "Антропология"Център за книгатаНБУ
проф. Анна-Мария Тотоманова
проф. Флорентина Бадаланова-Гелър
Посетено:
1153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28317-predstavyane-na-kniga-sushtaya-v-ustah-folyklornaya-bibliya-bessarabskih-i-tavricheskih-bolgar