Издания / премиери

Алек Попов и Михаил Вешим гостуват на „Аполония” 2018

Двама от най-обичаните български автори ще представят последните си романи по време на Празниците на изкуствата в Созопол

Алек Попов и Михаил Вешим гостуват на „Аполония” 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Сиела“ и тази година ще се включи в ежегодните Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол.

Специални гости на морския бряг ще бъдат Алек Попов и Михаил Вешим – двама от най-обичаните и популярни български автори. Заедно с тях на 7 септември ще изпратим лятото с две книги, които ще оставят трайна следа на съвременната българска литературна сцена.

Представянето на „Оксиморон (Нечовешки роман) от Михаил Вешим ще бъде на 7 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия в Созопол.

„Оксиморон” е черно-бяла, смешно-трагична и уникална история за компромисите и малките неща, които ни правят хора.

В предговора към книгата самият автор пише: „Като верен син на моя малък, но славен народ аз също имам своя проект. От трийсет години. Нарекох го „Хектор“. В началото той беше само фейлетон. После разказ. Стана радиопиеса. Прерасна в едноактна комедия. Добавих още едно действие – превърна се в комедия в две действия. Сега комедията „Хектор“ се модифицира в романа „Оксиморон“. Получи се един нечовешки роман.”

По залез пък, сякаш от нищото, по созополските калдъръми ще се материализират два елегантни дамски силуета и ще се отправят към галерията, увиснала на ръба на света. Самотните рибари по парапета  учудено ще извият глава подир тях: едната с лека картечница, а другата ще е преметнала шмайзер през рамото си…

И  в това няма да има нищо странно, защото от 20:00 ч. на същата дата и отново в Художествената галерия ще се проведе и специалното представяне на сатиричното продължение на първия партизански  роман от времето на социализма в България – „Сестри Палавееви по пътя към новия свят” от Алек Попов.

„Сестри Палавееви по пътя към новия свят” преплита в себе си мотиви и сюжети в стила на филми като „Гадни копилета“ на Тарантино, „Банани“ на Уди Алън, абсурдните клипове на Монти Пайтън, епичния наратив на Толкин, югославските партизански екшъни и купчините винтидж комикси, за да профучи безкомпромисно през коловозите на историята и да надскочи измамната носталгия по миналото.

Сред страниците на „Сестри Палавееви по пътя към новия свят” оживяват български комунисти, югославски партизани, банда джуджета, окопали се в старите сребърни мини на крал Стефан Урош, врачката Ганга, заблудени слугинчета, резидент на НКВД… и още куп герои на едно време, в което нищо не е нормално.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
02.09.2018 г. 19:29
Посетено:
916
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28183-alek-popov-i-mihail-veshim-gostuvat-na-apoloniya-2018