Издания / премиери

Възраждане на българите в Украйна

Премиера на книга от Антон Киссе

◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските писатели
представя книгата на Антон Киссе “Възраждане на българите в Украйна”
изд. “Optimum”, Одеса.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО


Премиерата ще се състои на 09.10.2006 г. от 18.00 ч. в зала 7 на НДК, София.


◊  ПОВЕЧЕ ЗА ИЗДАНИЕТО

В книгата се прави анализ на историята, културно-битовите традиции, феномена на самосъзнанието, спецификата на езика и образованието на българите в Украйна. Опитът и практиката на най-голямата българска диаспора в света се характеризира от позицията на актуални въпроси за запазването и развитието на самобитната група, перспективите за нейното съществуване в Украйна.

Книгата съдържа документално-художествени очерци и е предназначена за широк кръг читатели, които се интересуват от миналото, настоящето и бъдещето на българската култура.

“Зная и твърдо съм убеден, че на нас, българите, тази книга е просто необходима. Нека, прелиствайки я, всеки се замисли за своя живот и си зададе въпроса: кой е моят прадядо, дядо, баща, а кой съм аз? Какво са направили ТЕ и какво правя АЗ за страната и за своя народ?” (авторът).


◊ ЗА АВТОРА

Антон Киссе е роден през 1958 г. в семейството на българи в с. Евгеновка, Татарбунарски район, Одеска област, Украйна.

Има три висши образования - физическа култура (Одески педагогически институт), право (Одески държавен университет) и държавно управление (Одеска държавна юридическа академия). Доцент.

През 1999 г. е избран за председател на Асоциацията на българските национално-културни дружества и организации в Украйна (от ноември 2004 г. - Асоциация на българите в Украйна).

През 2003 г. е назначен за заместник-губернатор на Одеска област. През 2004 г. участва в частичните избори за Върховната Рада в Одеса и е избран за депутат. Лидер е на депутатската фракция на политическата партия “Възраждане”, член е на Комитета на Народното събрание на Украйна по въпросите за защита правата на човека, националните малцинства и междунационалните отношения.

Награден е с орден "За заслуги", орден “Мадарски конник” (Република България) и др.
Автор:
СБП
Публикация:
05.10.2006 г. 17:06
Посетено:
1077
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/2814-vazrazhdane-na-balgarite-v-ukrayna