Издания / премиери

10 години Литературно списание "Море"

Думи за историята и приносите на бургаското списание

10 години Литературно списание "Море"

 

На 1 юли 2018 г. се навършват 10 години от публикуването на Брой 1 на общинското издание за литература - списание ”Море”. През 2009 г. редакторски екип от изявени бургаски автори, излъчен от старото Писателско дружество - Бургас, в състав: Иван Сухиванов, Росен Друмев и Георги Ингилизов - се яви на общинския конкурс със своя концепция за възстановяване на литературната форма на сп. „Море”, чийто последен главен редактор беше Христо Фотев. Журито (проф. Светлозар Игов, проф. Михаил Неделчев, Георги Константинов, Недялко Йорданов, Йорданка Ананиева, Весела Йорданова и издателят Денчо Михов) повери общинското издание на настоящия екип, назначен със заповед на кмета Димитър Николов. Бюджетът на изданието се гласува всяка година от ОбС Бургас. Започвайки работа практически от кота нула - през годините списанието набра авторитет пред най-качествените български поети и писатели и се утвърди в национален мащаб, като даде национална трибуна на множество местни и национални творци, художници, лит. критици, преводачи и др., както и на множество дебютанти на различна възраст. 

Списанието среща ентусиазиран прием сред творците от други градове на страната, част от които оформят кръга на сътрудниците на списанието. То е многократно представяно по БНТ, БНР, СУ, "Перото" - НДК и др., както и в най-престижните български вестници. От няколко години списанието е с редколегия от известни български творци.

Списание "Море" има раздел за преводна литература, където има публикации с приносен характер – за първи път бе публикувана поезията на Варлам Шаламов например, и др. Към списанието се оформи критически екип от автори, представящи новоизлезли книги,  годишни доклади за литературната продукция и пр. Списанието създаде трайни връзки с Унгарския културен институт, който гостува на страниците му няколко пъти, (също и  в-к ”Стършел"). Екипът на списанието е в добри отношения с голяма част от литераторите от Института за литература към БАН, СУ, НБУ и др., които често гостуват с авторски публикации на страниците му. Екипът на списанието е благодарен на общинската администрация и лично на г-н Кмета за възможността и престижа в Бургас да се издава елитно литературно издание без цензура. Автономията е жизнено важна за всяко литературно издание, което е решило да остави следа в националния литературен процес. 

От една година списанието бе прехвърлено (вероятно със замисъл за местно самоуправление?) към учреденото неотдавна с добри намерения Сдружение на бургаски писатели, организация, която все още доизбистря своята идентичност и легитимност   пред обществото. (Впрочем идеята за Дом на писателите „Христо Фотев” също произхожда от екипа на сп. "Море"). Екипът на списанието очаква добронамерено съдействие и разумна политика от страна на отговорните лица на тази организация, които, надяваме се, осъзнават и отчитат, че списание "Море" е представителното лице на бургаската „литературност” и че постигнатите резултати са плод на дългогодишни индивидуални усилия на редакторите, които реформираха списанието в движение, чрез прилагане на висок експертен критерий и вкус, подплатени с компетентността и литературния авторитет на настоящия екип.  

Автор:
Екип на сп. "Море"
Публикация:
30.06.2018 г. 14:51
Посетено:
1331
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28015-10-godini-literaturno-spisanie-more