Издания / премиери

„Дядо Добри – светецът от Байлово” от Борислав Радославов – за милувката на добротата

Благотворителна вечер и представяне на книгата в Младежки театър на 27 юни

„Дядо Добри – светецът от Байлово” от Борислав Радославов – за милувката на добротата

 

◊ ДЯДО ДОБРИ - СВЕТЕЦЪТ ОТ БАЙЛОВО

Труден и възви­сен, но и противоречив и странен за мнозина. Отшел­нически, но в същото време близо до хората. Грешен, но наричан светец от народа. Възхваляван, но и обругаван. Тачен от непознати, но неразбран от близки – това е дядо Добри, аскетът, посветил половината си живот в служба на Бог и на религията и дарил стотици хиляди за ремонт и изграждане на няколко български църкви и манастира. Историята на мисията на Божия служител без расо оживява в книга.

„Дядо Добри – светецът от Байлово” от журналиста Борислав Радославов възкресява историята на столетника, който развълнува хиляди души. Личност, която мнозина искат да бъде канонизиран за светец и да бъде почитан на 13 февруари, деня на кончината му.

Без да влиза с взлом в душата на белокосия старец или да търси скандални подробности и клюки, Борислав Радославов проследява истински случки и истории с най-близките му хора – тези, на които самият дядо Добри обрича живота си в последните години.

В три части „Дядо Добри – светецът от Байлово”  събира спомените на най-близките хора, които в продължение на десетки години крепят и доизграждат светлия образ на свете­ца от Байлово – неговият довереник Цонка Пантелеева, кметицата на село Горно Камарци Мария Гърбова, кметицата на село Гара Елин Пе­лин Вяра Вучкова и други.

Да помним живота на човек, извървял своята Via Dolorosa от „Осанна“ до „Разпни го“ и обратно. Да повярваме в доброто и да поканим светлината в домовете си.

Заповядайте на благотворителното събитие, което ще се проведе от 18:30 ч. на 27 юни 2018 г. в Камерна зала на Младежки театър „Николай Бинев”. На него не само авторът Борислав Радославов и вдъхновеният от дядо Добри Сунай Ремзи ще представят изданието, но и 20% от всяка закупена книга ще бъдат дарени за поставянето на паметник на Дядо Добри пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Модератор на събитието ще бъде Александър Кръстев (създател на най-големия сайт за книги у четене у нас „Аз чета”), а специални гости ще бъдат епископ Тихон – бивш предстоятел на катедралния храм „Св.Александър Невски” по времето на най-активния период на събиране на милостиня на дядо Добри, Цвета Кирилова – председател на сдружение „Азбукари”, и виртуозите от квартет „Светоглас”.

Очакваме ви! Да покажем заедно желание, воля и най-вече любов. Към ближния и към Бога.

 

Като репортер в разследващото предаване „На чисто“ Борислав Радославов печели отличие „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на убитата разследваща журналистка от Ирландия Вероника Герин през 2008 г. А като редактор на първия български съдебен сериал с истински истории от българското правосъдие „Доказване на противното“ печели специална награда в категория „Реформа в съдебната система“ на медийния фестивал „Българската Европа“ през 2010 г. Автор е на книгата „Изповеди от килията. Най-страшните български убийци“ през 2017 г.

„Направи добро и тогава очаквай добро! Прода­деш ли съвестта си, продаваш и душата си!“

Дядо Добри

 

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
25.06.2018 г. 15:01
Посетено:
998
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27982-dyado-dobri-svetetsat-ot-baylovo-ot-borislav-radoslavov-za-miluvkata-na-dobrotata