Издания / премиери

Премиера на книгата "Джобни чародейства"

23 юни 2018 г., 16:00 ч., Литературен клуб „Перото“ - НДК

Премиера на книгата "Джобни чародейства"

 

◊ ПОКАНА 

Дигиталната книга „Джобни чародейства“, събрала приказки, измислени от деца, ще бъде представена в София на 23 юни от 16:00 ч. в Литературен клуб „Перото“.

Едно от най-важните неща за книгата „Джобни чародейства“ е колаборативният ѝ начин на създаване. Той се разделя на два основни етапа. В първия актрисата Мануела Саркисян е куклата Чародея и нейната помощничка – Манела. Двете заедно приканват малките зрители да им помогнат в откриването-измисляне на изгубена приказка. Малчуганите започват да се оглеждат за предмети около тях или за думи/словосъчетания, които им хрумват в момента с изричното условие, че ще се приемат само неизвестни до момента герои. Чародея и Манела ги напътстват с помощни въпроси. Единственото ограничение в творческия процес е броят на Чародейските джобове, които зареждат съдържанието в тях с магическа сила. След всяко спасяване на приказка се изрича заклинание за връщане в Приказното Царство. По време на представлението се прави аудиозапис, благодарение на който Илина Славова транскрибира текстовете на историите.

Вторият етап преминава в ръцете на илюстратора Лети Живкова, която е и създател на куклата, и Светослава Койнова, която е съавтор и творчески редактор на приказките, допълвайки, обогатявайки и осмисляйки приказните сюжети, измислени и записани по време на представлението. Графичното оформление на дигиталното книжно издание е дело на Стойчо Чакъров.

За близо половин година са посетени 20 населени места и изиграни 23 представления. Приоритет са села и градове, които имат ограничен достъп до театрални събития и действително, има такива, които гледат театър за първи път. Всяка среща с малките зрители е вълнуваща и запомняща се.

Междувременно Чародея ще продължава да е пазителка на изгубените приказки. Само ако притежавате Чародейската комбинация, ще може да я видите. Случи ли се това, то със сигурност няма да успеете да преброите колко точно джоба има. Последвайте я, за да откриете приказка заедно и да се сдобиете с таен магически дар.


23.06.2018 г. | 16:00 ч. | Литературен клуб „Перото“

Заповядайте!

 

* * *

Проектът е финансиран от „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура"


Основен партньор на проекта е Фондация "Заедно в час" с мрежата си от училища в цялата страна. Впоследствие се присъединяват и Народно Читалище Огнище 1930 – Челопек, Национална асоциация за приемна грижа и училищата „Св. св. Козма и Дамян“ – Сандански, „Васил Левски“ – Правец, „Паисий Хилендарски“ – Железница, „Св. св. Кирил и Методий“ – Сърнево.


Сърдечни благодарности на: децата и екипа от Център за демократично учене, ХаХаХа Импро Театър, Duda Paiva, Малка Театрална Компания, Театър Трио, Театър Арт Ленд, Stand up Muppets show, Natacha Belova, Николай Тодоров, Петя Кокудева, Ивайло Митев, Иван Цонев, Буря Пандова, Роси Казакова и Фондация Арт Офис.

Автор:
Мануела Саркисян
Публикация:
18.06.2018 г. 23:53
Посетено:
945
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27957-premiera-na-knigata-dzhobni-charodeystva