Издания / премиери

Представяне на книгата „Въведение в българското съвременно изкуство" от Весела Ножарова

11 юни 2018, 18:00 ч., Софийска градска художествена галерия

Представяне на книгата „Въведение в българското съвременно изкуство" от Весела Ножарова

 

◊ ПОКАНА

Фондация "Отворени изкуства" и издателство "Жанет 45"
представят
 
"Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)"
от Весела Ножарова

11 юни 2018 (понеделник), 18:00 ч.
Софийска градска художествена галерия, ул. "Гурко" 1, София
Вход свободен


Фондация „Отворени изкуства" и издателство „Жанет 45" имат удоволствието да Ви поканят на представянето на книгата "Въведение в българското съвременно изкуство", в нейното българско и английско издание.

"Въведение в българското съвременно изкуство (1982—2015)" е първата пространна история на българското изкуство от края на ХХ и началото на ХХI век. Тя се основава на поредица лекции, които Весела Ножарова изнася в Пловдив и София в рамките на едноименната образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство" на фондация „Отворени изкуства" и галерия SARIEV Contemporary. Целта на книгата е да проследи и представи историята и особеностите на българското съвременно изкуство, най-важните участници, художници, институции и галерии. "Въведение в българското съвременно изкуство (1982—2015)" показва една цялостна картина на художествената сцена в България по начин, достъпен и разбираем. Книгата се издава на български и английски език.

Весела Ножарова (р. 1974 г. в Благоевград) е изкуствовед, куратор и критик. Завършила е История на изкуството в Художествената академия в София. Занимава се изключително със съвременно изкуство, като дейностите обхващат куриране на изложби, арт критика в редица български издания, както и изнасяне на лекции за история и актуални проблеми в изкуството. Има зад гърба си над 40 кураторски проекта в България, Австрия, Белгия, Италия и Турция. През 2007 г. е куратор на българското национално участие в 52-то Венецианско биенале за съвременно изкуство. От 2015 г. е куратор на галерия „Credo Bonum" в София.

Весела Ножарова е съосновател на кураторския колектив „Изкуство – Дела и Документи". Живее и работи в София.
 

„Въведение в съвременното изкуство" е образователна платформа, стартирала през 2011 година по инициатива на фондация „Отворени Изкуства" и галерия „Сариев", разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др. Част от платформата е и "Форум колекционери", който представя концепцията на колекционирането и изграждането на колекции чрез срещи и разговори с колекционери и куратори на колекции. Събитията се провеждат ежегодно в София, а през 2015 и 2016 и в Пловдив. Местата на провеждане досега са били Склада /+/, Vivacom Art Hall, Софийска Градска Художествена Галерия, Национална художествена академия, Културния център на Софийски университет „Св. Климент Охридски", Гьоте институт София, Национална галерия Двореца.

 

__________

 

"Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)"

Издателство "Жанет 45", издател, 2018
Фондация "Отворени изкуства", съиздател, 2018
Весела Ножарова, автор, 2018
 
Кирил Златков, дизайн книжно тяло, 2018
Постстудио, дизайн корица, 2018
На корицата е използван детайл от творбата на Правдолюб Иванов: „Паметта е мускул", 2007
 
Предпечат: Калина Димитрова
Коректор на български: София Несторова, Лора Султанова
Превод на английски: Екатерина Петрова, Борис Делирадев
Коректор на английски: София Клайнсасер
 
Книгата е част от Платформата на Фондация „Отворени Изкуства" „Въведение в Съвременното Изкуство"
Партньори: Галерия Sariev Contemporary, Пловдив
Английската версия на книгата се издава с подкрепата на Gaudenz B. Ruf Award

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
10.06.2018 г. 15:40
Етикети:
СофияВесела Ножаровапремиера на книгаФондация Отворени изкустваИК Жанет 45
Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)
Посетено:
1390
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27922-predstavyane-na-knigata-vavedenie-v-balgarskoto-savremenno-izkustvo-ot-vesela-nozharova