Издания / премиери

Премиера на книгата „Четири български драми в преломна епоха“ от Славимир Генчев

Книга за Дора Дюстабанова и Теодор Траянов, Димчо Дебелянов и Дамян Калфов, проф. Асен Христофоров и комунизма

Премиера на книгата „Четири български драми в преломна епоха“ от Славимир Генчев

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 5 юни (вторник) от 18.00 ч. в Галерия-книжарница „София прес“ ще се състои премиера на книгата „Четири български драми в преломна епоха“ от Славимир Генчев.

Книгата съдържа документални, литературоведски и литературно-критически очерци, посветени на живота и творчеството на актрисата Дора Дюстабанова, поетите Теодор Траянов и Димчо Дебелянов и белетристите Дамян Калфов и проф. Асен Христофоров.

В представянето ще вземат участие редакторите на книгата д-р Румяна Пенчева от Националния литературен музей и Димитър Христов от Съюза на българските писатели.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Драмата „Актрисата и Поетът“ завършва с ранната смърт на талантливата млада Дора Дюстабанова, а драмата „Отшелникът и свободата“ – с кончината на прокудения от „нормалния“ живот икономист, преводач, писател и през цялото време „бивш човек“ - проф. Асен Христофоров.

Драмите „Доброволецът на живота“ и „Добротворци на война“ представляват разширени и обогатени с нови факти, документи и фотографии доклади, изнесени на научни литературни конференции и кръгли маси, състояли се в Копривщица, София и Велико Търново във връзка с кръгли годишнини от рождението (28 март 1887) и гибелта на Димчо Дебелянов (1916) и на неговия приятел Дамян Калфов (26 октомври 1887), доживял до 1973 година, оставайки в паметта на поколенията главно благодарение на посветеното нему стихотворение „Старият бивак“ (1916) от Дебелянов.

Драмата „Актрисата и Поетът“ излезе през лятото на 1993 г. в девет поредни броя на в. „Литературен форум“, когато главен редактор на вестника бе вече покойният литературен и филмов критик Атанас Свиленов, ето защо си позволявам тук да го обявя посмъртно за редактор на тази част от книгата си, тъй като и без това той ми оказа съдействие за уточняването на информацията в някои от бележките към писмата на Дора до Траянов.

Димитър Христов и Боян Ангелов от Съюза на българските писатели бяха основни организатори на Кръглата маса, проведена на 29 септември 2016 г. в Галерия-книжарница на Агенция София Прес, където бе прочетен докладът „Димчо Дебелянов и доброволчеството“. Той бе включен в сборник, финансиран от Министерството на културата и негов редактор бе Димитър Христов.

На 25 октомври 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе научна конференция, посветена на 130-годишнината от рождението на писателя Дамян Калфов. Очаква се да излезе сборник с доклади от конференцията под редакцията на Румяна Пенчева от Националния литературен музей.

Славимир Генчев

Автор:
Организаторите
Публикация:
04.06.2018 г. 11:35
Етикети:
Дамян КалфовДимчо ДебеляновТеодор ТраяновочерциСлавимир Генчевпремиера на книга
проф. Асен Христофоров
Дора Дюстабанова
Четири български драми в преломна епоха
Посетено:
1799
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27871-premiera-na-knigata-chetiri-balgarski-drami-v-prelomna-epoha-ot-slavimir-genchev