Издания / премиери

Премиера на книгата „Хумор и сатира” от Матвей Вълев

Завръщането на един забравен писател

Премиера на книгата „Хумор и сатира” от Матвей Вълев

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Стилует” ви кани на

премиера на книгата „Хумор и сатира” от Матвей Вълев

Заповядайте на 3 юни от 15 ч. на Сцената на Пролетния базар на книгата на открито пред НДК.

 

За широката публика днес името му е непознато. Само неколцина специалисти могат да кажат кой е Матвей Вълев:

Димитър Христов Вълев, роден преди 116 години и не се завърнал от фронта на Втората световна война преди 74 години. Официално се смята, че е загинал, но има и конспиративна версия - не е убит, а през 50-те години е живял в Египет... Това е много привлекателен вариант, защото Матвей Вълев е известен като един от "скитниците" в българската литература - през лятото на 1923 г., ненавършил 21 години, заминава за Берлин при своя брат и остава там седем години - до края на 1930.

На 3 януари 1931 г. заминава за Бразилия и живее там до края на 1934 г. След като се завръща, сътрудничи в периодичния печат със статии, репортажи, очерци, пътеписи; пише разказчета и пиески за деца. Един от най-плодовитите и най-популярни автори през 30-те и началото на 40-те години на ХХ в., той издава сборника с разкази "Прах след стадата" (1937), повестта "На котва" (1938) и сборниците "Радост в живота" и "Отсам и отвъд", излезли през 1940 г. Българският читател по онова време е запленен от бразилската тематика и се вълнува от съдбите на героите му, съпреживява заедно с каубои, работници, емигранти, земевладелци и красиви креолки сюжети, развиващи се като в латино сериал.

Ако днешният читател поиска да разбере какво е писал Матвей Вълев, но не разполага с първите издания, излезли преди 9 септември 1944 г., той ще трябва да се задоволи само с три: "Отвъд и отсам. Избрани разкази" (1957), "Избрани произведения" (1975) и "Ферма в Сертон" (1988). Те представят бразилските творби на писателя, няколко разказа от българската действителност и повестта "На котва", със сюжет също от България.

Но освен "бразилски" писател той е и активно пишещ талантлив хуморист. Всичките му "хуморески", както сам той ги е наричал, са пръснати в периодичните издания и след като не са събрани в една книга, трудно се издирват и така остават изгубени във времето.

Книгата „Хумор и сатира” включва 126 фейлетона, издирени и обработени от съставителката Мая Славова. Днес с удивление откриваме, че създадени преди повече от осемдесет години, те звучат толкова актуално, сякаш са писани днес. Четем и се смеем, но това често е горчив смях и започва да ни мъчи мисълта - нима сме се променили толкова малко?

 

3 юни 2018, 15 ч., Сцена на Пролетния базар на книгата пред НДК!

Очакваме ви!

 

Автор:
Издателство Стилует
Публикация:
02.06.2018 г. 12:40
Посетено:
1016
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27870-premiera-na-knigata-humor-i-satira-ot-matvey-valev