Издания / премиери

Премиера на „Зове овцете си по име” - сборник с християнски есета на Теодора Димова

31 май 2018, 17:00 ч., книжарница „Сиела” - Фестивален и конгресен център, Варна

Премиера на „Зове овцете си по име” - сборник с християнски есета на Теодора Димова

 

◊ СЪБИТИЕТО

Нов сборник с есета на изтъкнатата българска писателка Теодора Димова излезе от печат. Изданието „Зове овцете си по име” (ИК „Сиела”) съдържа 81 кратки текста, в които Димова за пореден път демонстрира безграничния си талант и ни напомня защо е едно от най-четените и харесвани лица в съвременната ни литература.

За творчеството като непрестанно претворяване на едно нещо в друго разказва в новата си книга известната българска писателка Теодора Димова. Сборникът с есета „Зове овцете си по име” е разделен условно на четири части – „Евангелието”, „Притчите”, „Църквата” и „Човекът”, а текстовете в четирите раздела са на християнска тематика и са публикувани в Портал Култура през последните години.

Актът на творчество, смята Димова, не се ограничава единствено до рисуването на картини, създаването на филми и музика или писането на книги. „Творчеството е непрестанното претворяване на едно нещо в друго, по-добро – болестта в здраве, тъгата в радост, мрака в светлина, невидимото във видимо, злото в добро, омразата в любов. Всяко издигане нагоре е творчество, а липсата на творчество неизбежно свлича надолу. Самата Литургия е творчество и ни учи на творчество, защото по молитвите на целия Божи народ Светият Дух претворява хляба и виното в тяло и кръв на Христос. Както ужасът, страхът, нещастието, когато са поставени в ръцете на Христос, се претворяват в Негова воля, в Божий промисъл, в Божие изпитание за нас и тяхното смъртоносно жило е изтръгнато”, допълва писателката. 

Теодора Димова е едно от най-популярните и разпознаваеми имена в съвременната българска литература. Автор е на романите „Емине”, „Майките”, „Адриана” и „Марма, Мариам”.

През 2006 г. „Майките” печели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. У нас романът се радва на 11 издания, а в чужбина е публикуван на цели 9 езика. „Адриана” също излиза отвъд граница с издания във Франция и в Чехия. През 2010 г. Теодора Димова печели Национална награда „Христо Г. Данов” в категория „Българска художествена литература” с „Марма, Мариам”, а през 2014 г. е удостоена с наградата за проза на Портал Култура – с изданието „Влакът за Емаус”. Сред последните й книги са сборникът с есета „Ороци”, който излезе в края на 2015 г., и повестта „Първият рожден ден” (2016).

Сред деветте пиеси на Димова, играни у нас и в чужбина, са „Без кожа”, „Змийско мляко”, „Кучката”, „Любовници”, „Невинните” и др.

За корицата на „Зове овцете си по име” е използвана картина на Елена Черкасова. Художественото оформление е на Дамян Дамянов.

Премиерата на „Зове овцете си по име” е във Варна на 31 май (четвъртък) от 17:00 часа в книжарница „Сиела” във Фестивален и конгресен център - Варна.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
30.05.2018 г. 17:57
Посетено:
1042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27845-premiera-na-zove-ovtsete-si-po-ime-sbornik-s-hristiyanski-eseta-na-teodora-dimova