Издания / премиери

Представяне на книгата „10 г. Отворени изкуства: ТУК НАВСЯКЪДЕ”

28 май 2018 г., 18 ч., "Генератор" - София

Представяне на книгата „10 г. Отворени изкуства: ТУК НАВСЯКЪДЕ”

 

◊ ПОКАНА

Представяне на книгата „10 г. Отворени изкуства: ТУК НАВСЯКЪДЕ"
 
28 май 2018, понеделник
Генератор, бул. „Черни връх" № 47, София
 
. 18:00 ч. - Среща с екипа на Фондация „Отворени изкуства" и гостите на събитието

. 18:30-19:30 ч. - Дискусия с участието на: Веселина и Катрин Сариеви (основатели на фондация „Отворени изкуства"), Лъчезар Бояджиев (художник), Любо Георгиев (архитект), Светлана Куюмджиева (изкуствовед), Весислав Илиев (икономист) и Георги Лазаров (дизайнер на книгата)

Модератор: Владия Михайлова (куратор и културолог)
 

Книгата „10 г. Отворени изкуства: ТУК НАВСЯКЪДЕ" е юбилейно издание по случай годишнината на фондация „Отворени изкуства" и реализираната във връзка с нея изложба „ТУК НАВСЯКЪДЕ" с куратор Владия Михайлова. Двуезичното издание е част от мащабната инициатива на фондацията за отбелязване на десетилетие на устойчива работа в неправителствения сектор в България. Време, в което „Отворени изкуства" въвеждат и развиват нови културно-мениджърски практики и модели на работа, създават знакови събития и проекти, и утвърждават вярата си в необходимостта от културно мисионерство. В рамките на 160-те страници на книгата са представени основните проекти на „Отворени изкуства", партньорите и съмишлениците на организацията, както и каталога на изложбата „ТУК НАВСЯКЪДЕ", която беше открита в рамките на НОЩ/Пловдив 2017 г.
 
Как се работи устойчиво в неустойчивата среда на неправителствения сектор в България? По какъв начин се създават дълготрайни партньорства, отглежда се контекст, развиват се публики, съхранява се паметта за града и за съвременното изкуство? Какъв е пътят на изграждането на визията, етиката и ценностната система на една организация? Това са само част от въпросите, които дейността на Фондация „Отворени изкуства" поражда и които ще бъдат разгледани в дискусията.
 
Заедно с Веселина Сариева и Весислав Илиев ще обсъдим устойчивостта и въздействието на мащабни културни събития като НОЩ/Пловдив и това, по какъв начин те участват в развитието на идентичността и икономиката на градовете. С Катрин Сариева и Любо Георгиев ще говорим за ролята на изкуството и културната памет в съвременния град – теми, които стоят в основата на проекти като „Алтернативна карта на Пловдив", „FLUCA – австрийски културен павилион", „Беседка за града" и други.

Ще обърнем специално внимание на съвременното изкуство, необходимостта от споделянето на знание и разширяването на публиките в разговор с Лъчезар Бояджиев и Светлана Куюмджиева, които ще коментират проектите за съвременно изкуство на фондацията, като образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство" и специалното издание „Лекционни турове с Лъчезар Бояджиев" (2016). Важна тема в дискусията ще бъде и усилието по изграждане на устойчиви сътрудничества и представянето на изкуството и културата в международна среда. Ще се сподели опита и въздействието на проекти като „Фокус България" (2015) и развиването на „Колекционерски форум" в партньорство с галерия „Сариев".

В рамките на събитието ще бъдат анонсирани и два нови проекта на Фондация „Отворени изкуства", която продължава активно да работи за представянето на съвременното изкуство в България.
 

Автор:
Фондация „Отворени изкуства"
Публикация:
28.05.2018 г. 14:09