Издания / премиери

„Накъде върви Европа“ от Симеон Дянков и Андерс Аслунд

Премиера на българското издание - 29 май 2018 г. от 19:00 ч. във Военния клуб в София

„Накъде върви Европа“ от Симеон Дянков и Андерс Аслунд

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 25 май излиза от печат икономическият труд „Накъде върви Европа“ с автори Симеон Дянков и Андерс Аслунд. Книгата е финалист за наградата „Хайек” на Манхатънския институт, най-престижното отличие за икономическа литература в света.

Накъде върви Европа. Предизвикателства пред растежа” (превод: Георги Иванов, Вера Асенова, Ивайло Георгиев, 288 стр., цена: 18 лв.) анализира големите заплахи пред европейската икономика и предлага пакет от мерки за ускорен растеж. Двамата известни икономисти излизат с ясни аргументи за структурните реформи, които ЕС като цяло трябва да предприеме, за да оцелее.

„Задаваме си въпроса защо днес Европа изглежда в безизходица и търсим отговор”, казва Симеон Дянков. „Общите пазари са най-големият успех на ЕС, но този процес спря. Нужни се единен дигитален и енергиен пазар и такъв на услугите. Европа трябва да направи много повече за преодоляване на неравенството и откриването на нови работни места, като отвори път за модерно образование и иновации и се откаже от тежките регулаторни режими. Решението не е нито в повече бюрокрация от Брюксел, нито в популизма“, подчертава Дянков.

„ЕС е връхлетяна от почти перфектната буря от политически предизвикателства. Тази книга подсказва как Европа може да излекува слабия си растеж чрез амбициозни структурни реформи“, казва Карл Билд, бивш премиер на Швеция.

Прогнозите дават оскъден ръст на икономиката за следващите години и изглежда, че забележителните постижения на ЕС - социалната държава, образованието и развитата инфраструктура, са изложени на опасност, ако не се направят промени. Дянков и Аслунд анализират икономическата история на Европа, правят паралели със САЩ и като излизат от обичайния зациклен дебат, предлагат шест ключови реформи: намаляване на фискалната тежест за държавата, създаване на общ дигитален пазар и пазар на услуги, облекчаване на трудовото законодателство, подобряване на образованието и създаване на условия за иновации, пенсионна реформа и завършване на общия енергиен пазар.

„Книгата съдържа ценни предложения как Европа да се върне по пътя на растежа със структурни реформи и продължаване на пазарната интеграция“, коментира Валдис Домбровскис, вицепрезидент на ЕК.

„Вече не говорим просто за секторни реформи и нуждата от ускоряване на общите пазари“, отбелязва Симеон Дянков. „Трябват решителни промени на ниво Европейска комисия, ЕП и Съвет на ЕС“.

Симеон Дянков е директор на Групата за финансови пазари към Лондонското училище по икономика и политически науки и старши изследовател в Института за международна икономика „Питърсън” във Вашингтон. Вицепремиер и министър на финансите на България (2009-2013), председател на борда на Европейската банка за възстановяване и развитие (2012-2013), главен икономист в Световната банка и редактор на Journal of Comparative Economics. Създател е на индекса Doing Business и е автор на книгите „Кризата на Европа. Поглед отвътре” и „След Стената. Преходът в Източна Европа“ (заедно с Андерс Аслунд), издадени и на български език през 2015 г.

Андерс Аслунд е шведски икономист, водещ експерт по икономиките в преход от планова към пазарна икономика. Бил е съветник по структурните реформи на правителствата на Русия, Украйна и Киргизстан. Автор е на редица книги за прехода в страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз. В момента е старши изследовател в Атлантическия съвет във Вашингтон.

„Накъде върви Европа” излезе на англоезичния пазар през 2016 г. от Oxford University Press. Карл Билд и Валдис Домбровскис са сред първите й рецензенти.

Премиерата на българското издание ще се състои на 29 май 2018 г. от 19:00 ч. във Военния клуб в столицата в присъствието на Симеон Дянков и с участието на Даниела Бобева, вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

 

Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
28.05.2018 г. 12:58
Етикети:
Посетено:
1155
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27826-nakade-varvi-evropa-ot-simeon-dyankov-i-anders-aslund