Издания / премиери

Представяне на романа „Белвю” от Ивана Добраковова

30 май 2018 г. от 17 часа на сцената на Пролетния базар на книгата в парка на НДК

Представяне на романа „Белвю” от Ивана Добраковова

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Наука и изкуство” ви кани на представянето на романа „Белвю” от Ивана Добраковова

Превод от словашки Асен Милчев

Поредица „Новите лица на литературна Европа”

По програмата „Творческа Европа” на ЕС

Книгата ще бъде представена от литературния критик доц. д-р Георги Цанков и преводача Асен Милчев

 

Ивана Добраковова (1982, Братислава) е млада и изключително талантлива словашка писателка. През 2007 г. спечелва общонационален конкурс за млади литературни таланти, а през 2008 г. печели също национален конкурс за разказ. Прави литературния си дебют през 2009 г., със сборника с разкази „Първата смърт в семейството”. През същата година й е присъдена и литературната награда „Ян Йоханидес” за автори до 30 години. През 2010 г. се появява първият й роман „Белвю”, за който е отличена с наградата (категория книги) за млади таланти на Фондация „Татрабанка” (2011). Добраковова е трикратна финалистка (2010, 2011 и 2014) на най-голямата словашка литературна награда „Anasoft Litera”. Третата й книга „Тохо” (2013) - сборник със седем разкази – убедително спечели авторитетната анкета на в. „Правда” за книга на годината. Ивана Добраковова е носителка и на награда  за преводаческо майсторство на името на Ян Холи.  

Авторката е от български произход (това личи и от името й). Дядо й е бил земеделец, преселил се в Словакия от великотърновското село Пчелище, а баща й Иван Добраков е ядрен физик и математик с международна известност (дори неговото име носи един от важните инструменти  на математическия анализ – „интегралът на Добраков”). 

 

Повече информация за книгата в бр. 5/2018 г. на LiterNet (откъс от романа и рецензията „Да се изправиш пред собствените си демони”)

Автор:
Издателство „Наука и изкуство”
Публикация:
23.05.2018 г. 13:39
Посетено:
964
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27798-predstavyane-na-romana-belvyu-ot-ivana-dobrakovova