Издания / премиери

Представяне на книгата "Петър Дачев и Истанбул" от Хюсеин Мевсим в Добрич

29 май 2018, 17.30 часа, Дом-паметник „Йордан Йовков“

Представяне на книгата "Петър Дачев и Истанбул" от Хюсеин Мевсим в Добрич

 

◊ ПОКАНА

Регионален исторически музей – Добрич и издателство „Жанет 45“ (Пловдив)

Ви канят на

среща с проф. Хюсеин Мевсим и представяне на книгата „Петър Дачев и Истанбул“ – студия с 33 репродукции.

Изследването е базирано върху фонд „Петър Дачев“ на Дом-паметника, където се съхраняват документи, снимки, ръкописи, статии, книги, а също близо 4 000 картини и скици на художника Петър Дачев – брат на основоположника на българския балет Анастас Петров. През октомври 2018 година се навършват 50 години от смъртта на Петър Дачев. Организаторите посвещават събитието на тази годишнина.

Заповядайте на 29 май (вторник) от 17.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков“.

 

Петър Петров Дачев (1896-1968 г.) е роден в Котел, но е израснал в равнинния Добрич и в морска Варна. Куфарчето, с което тръгва към Босфора, е повече от леко, понеже в него не са подредени излишни предубеждения и никому ненужни нагласи. Този повече от скромен магьосник на багрите и думите, на сенките и светлините открива и успешно завладява за българското изобразително и словесно изкуство една не толкова (о)позната художествена територия, каквато представлява Истанбул, поради което отдавна е заслужил да бъде не само възкресен за ново творческо битие, но и да бъде вграден във фундамента на българско-турското приятелство.

Проф. Светлозар Игов прави следното обобщение за изследователската дейност на проф. Мевсим, свързана със задълбочено проучване на българо-турските литературни и културни контакти: „Близки непознати“ могат да се нарекат културите на българи и турци, на чието взаимно опознаване се е посветил някогашният ми студент по българска филология Хюсеин Мевсим. За един сравнително кратък период той успя да представи доста неща от двете култури в превод, да напише впечатляващи изследвания върху взаимните исторически и културни отношения между двата народа. Не просто с доброто владеене на двата езика, но и с широко хуманитарно познание за двете култури и с изтънчения естетически усет на поет“.

Проф. д-р Хюсеин Мевсим е литературен историк, поет и преводач. Завършва гимназия в Момчилград и българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В момента е преподавател по български език и литература в Анкарския университет – Турция.

Автор:
Организаторите
Публикация:
22.05.2018 г. 15:26
Посетено:
924
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27785-predstavyane-na-knigata-petar-dachev-i-istanbul-ot-hyusein-mevsim-v-dobrich