Издания / премиери

Представяне на сборника „Гласовете на българския диаболизъм“

22 май 2018 г., 19.00 ч., Клуб MAZE

Представяне на сборника „Гласовете на българския диаболизъм“

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Парадигма“ има удоволствието да Ви покани на премиерата на сборника „Гласовете на българския диаболизъм”, благодарение на домакинството на клуб MAZE, чиято атмосфера ще способства за подхождащо на събитието настроение.

Представянето на „Гласовете на българския диаболизъм“ ще се състои на 22 май 2018 г. от 19,00 ч. в клуб MAZE на ул. „Христо Белчев“ № 1 в София.

Изданието е субсидирано от конкурса „Помощ за книгата” и излиза в резултат от научна конференция, привлякла интереса и на чуждестранни изследователи на проблематиката.

Сборникът включва текстове, четени на 2 и 3 декември 2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Както пише доц. Бойко Пенчев за този проект, той е: „... първият опит за целенасочено и систематично изследване на явлението „български диаболизъм“... става дума за краткотрайно, но много динамично и продуктивно течение в литературата на 20-те години на XX в., фиксирано най-вече в ранните работи на Владимир Полянов, Светослав Минков и Георги Райчев. Вниманието на авторите обаче не се ограничава до автентичните представители на диаболизма, а разглежда диаболизма като специфичен тип културно реагиране, поставящо въпроси относно границите на реалността в художествения текст и съответно имащо своите проекции дори в съвременната литература”.

В представянето ще вземат участие проф. Валери Стефанов и проф. Миглена Николчина. Ще се чуят гласовете на съставителите Владимир Полеганов, Десислава Узунова, Александър Христов, Камелия Спасова, Кристина Йорданова, Мария Калинова.

 

Автор:
Парадигма
Публикация:
16.05.2018 г. 14:28
Посетено:
1165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27730-predstavyane-na-sbornika-glasovete-na-balgarskiya-diabolizam