Издания / премиери

Харис Влавианос представя „Тайният дневник на Хитлер”

11 май 2018, 19:00 ч., Литературен клуб „Перото” - НДК

Харис Влавианос представя „Тайният дневник на Хитлер”

 

◊ ПОКАНА

Каним ви на среща с изтъкнатия гръцки учен, поет, писател и есеист Харис Влавианос по повод българското издание на „Тайният дневник на Хитлер”. Събитието ще се състои в присъствието на преводачите Здравка Михайлова и Иван Б. Генов на 11 май от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото”.

ОТКРАЙ ВРЕМЕ ме занимава „феноменът Хитлер“. Как един незначителен човек с натрапчиви идеи, ниско потекло и оскъдно образование е успял да омае германците, да ги завладее, да торпилира с евтината си реторика политическия договор на времето, да поведе една страна по път, оказал се най-унищожителният за целия свят и за самата нея, и да се превърне в олицетворение на абсолютното зло? Колко мощно трябва да е било усещането за национално унижение и всеобщо отчаяние, че германското общество да приеме Хитлер като Месия, способен да възвърне наранената му гордост?

Тайният дневник на Хитлер” свързва историческите факти с измислицата и, естествено, не би могло да бъде написана от друг, освен от писател, особено надарен и в двете области – историята и литературата. Фактите, въз основа на които Харис Влавианос развива своето повествование, са абсолютно точни: на 8 ноември 1923 г. Адолф Хитлер прави опит за преврат начело на Националсоциалистическата германска работническа партия, над която упражнява абсолютна власт. Организацията на т.нар. национално въстание или Бирен пуч е слаба, Хитлер е арестуван и е изправен пред съда... Тази история е основата, върху която авторът създава записките в дневника на диктатора, един силен и завладяващ текст, който удовлетворява изискванията на поетическото изкуство. А целта му е ясна - да ни доближи до истината като предупредителен знак да не допускаме европейският дом да рухне.

Харис Влавианос е роден през 1957 г. в Рим. Учи икономика и философия в Университета в Бристол и политология, история и международни отношения в Оксфордския университет. Преподава история и политология в Американския колеж в Гърция, има множество публикации, свързани с модерната гръцка история и култура. Издал е 10 сборника с поезия, последния от които „Сонети на отчаянието” от 2011 г. Публикувал е сборници с мисли и афоризми, книга с есета, книга с хайку стихотворения. Блестящи са преводите му на гръцки на произведения на Уолт Уитман, Езра Паунд, Майкъл Лонгли, Уолъс Стивънс, Уилям Блейк, Фернандо Песоа, Збигнев Херберт, Е. Е Къмингс… Собствените му стихове са преведени на английски, немски, френски, испански, португалски, шведски, български и албански език.

Очертава се задълбочена дискусия, не пропускайте възможността да се запознаете с Харис Влавианос на 11 май от 19:00 ч.!

 

 

Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
10.05.2018 г. 17:21
Етикети:
дискусияпремиера на книгаиздателство Колибри
Тайният дневник на Хитлер
Харис Влавианос
Посетено:
888
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27687-haris-vlavianos-predstavya-tayniyat-dnevnik-na-hitler