Издания / премиери

Премиера на книгата „Атентатът срещу папата – истинската история“ от проф. Джузепе Консоло

12 май 2018, 11 часа, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

Премиера на книгата „Атентатът срещу папата – истинската история“ от проф. Джузепе Консоло

 

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата „Атентатът срещу папата – истинската история“ и среща с автора проф. Джузепе Консоло организира на 12 май, събота, Юридическият факултет на Пловдивския университет. Премиерата ще се състои от 11:00 ч. в VI аудитория на Ректората на висшето училище на ул. „Цар Асен“ №24.

Проф. Джузепе Консоло е адвокатът на Сергей Антонов в процеса срещу него за съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. (т.нар. „Българска следа“).

 

Проф. Консоло е роден в Неапол, учи право в Катания, където завършва с отличен успех. Започва научната си кариера като асистент в университета в Катания. Получава множество стипендии и национални отличия. Занимава се с морско, международно финансово право и конституционно право. Понастоящем е професор по конституционно право в Университета „Гуидо Карли“ в Рим.

Проф. Консоло съчетава научните си интереси с практиката като адвокат.

Правото води проф. Джузепе Консоло и до италианския парламент – бил е член на италианския Сенат и на Камарата на представителите, по-късно и председател на юридическия съвет на Камарата на представителите. Като парламентарист, отстоява убеждението си, че правото е ценност, в която всички трябва да вярваме.

Проф. Джузепе Консоло е голям приятел на България и благодарение на него са установени контакти с университети в Италия и много преподаватели имат възможността да изнасят свои лекции там.

Сергей Антонов е българин, арестуван и съден за съучастие в атентата срещу папата. Прекарва в ареста над четири години и в крайна сметка е оправдан от италианския съд поради липса на доказателства.

Покушението е извършено от турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ във Ватикана. По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „Балкан“ в Рим. Той е задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Али Агджа, който посочва като свои съучастници още двама българи — Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София.

Антонов не се е ползвал с дипломатически имунитет, тъй като е бил държавен служител, но не и дипломат. Следствието, към което той е привлечен, продължава 2 години и 6 месеца.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
10.05.2018 г. 16:58
Етикети:
премиера на книгаПУ Паисий ХилендарскиПловдивски университет
проф. Джузепе Консоло
Атентатът срещу папата
Юридически факултет
Посетено:
1215
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27682-premiera-na-knigata-atentatat-sreshtu-papata-istinskata-istoriya-ot-prof-dzhuzepe-konsolo