Издания / премиери

С ново издание на „Пук!” отбелязваме 98 години от рождението на Валери Петров

На 22 април от 14:00 ч. ще отбележим рождения му ден в Столичен куклен театър

С ново издание на „Пук!” отбелязваме 98 години от рождението на Валери Петров

 

ПУК! ВАЛЕРИ ПЕТРОВ

На 20 април четем и препрочитаме любимата на няколко поколения приказка „Пук!” на Валери Петров. Възхитително ново издание с твърди корици, илюстрирано от Мила Янева-Табакова. Художественото оформление е дело на Кирил Златков.

„Пук!” потапя децата в приказното приключение на малката Лили, която опознава подводния свят. Това се случило едно лято. Съвсем близо до плажа, от който долитали смях и викове, стърчала сред пясъка стъклена телефонна кабина. А вътре в кабината стояло малкото Лили по банско костюмче и слушало приказка. Но ето че отнейде се появил Набръчкания човек, който много бързал да телефонира. Няма да разказваме цялата приказка, ще кажем само, че е пълна с изненади – странни морски животни, прилични на хризантеми, кафяви и зелени водорасли сред приказни пасбища, където се стрелкат шарено набраздени рибки. Лили среща и едно „ужасно” същество, риба, то се знае, само че кръгла като балон, цялата ъглеста и бодлива... Така започват чудатото приятелство на Лили със страшния Хрили и синята приказка „Пук!”, посветена на всички деца и хора с добри сърца…

Валери Петров не се нуждае от представяне, защото е любимец и на малки, и на големи. Ненадминат поет и преводач, драматург и сценарист от вида на „хвърчащите хора”, той е автор и на скъпоценни произведения за деца, много от които имат филмови версии и драматизации. Незабравими са приказките  „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, „Пук!” и „Бяла приказка”, обединени в сборника „Пет приказки”.

И тъй като в умовете на всички, които го обичат, Валери Петров продължава да живее, на 22 април от 14:00 ч. ще отбележим рождения му ден в Столичен куклен театър. Ще представим новото издание на „Пук!”, а специален гост на събитието ще бъде детският хор ПИМ ПАМ.

Заповядайте!

 

Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
20.04.2018 г. 16:19
Посетено:
1169
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27536-s-novo-izdanie-na-puk-otbelyazvame-98-godini-ot-rozhdenieto-na-valeri-petrov