Издания / премиери

Представяне на романите „Камъкът на твоя ден" и „Индиговият Бомбай" от Ягода Михайловска-Георгиева

16 април, 18:30 ч., Културно-информационен център на Република Македония в София

Представяне на романите „Камъкът на твоя ден" и „Индиговият Бомбай" от Ягода Михайловска-Георгиева

 

◊ ПОКАНА

На 16 април (понеделник), 18:30 ч., в пространството на Културно-информационния център на Република Македония в София на ул. "Оборище" 7, ще бъдат представени романите „Камъкът на твоя ден" и „Индиговият Бомбай" от познатата македонска писателка и журналистка Ягода Михайловска-Георгиева.

Ягода Михайловска-Георгиева е носител на наградите за литература: „Рациново признание", „Роман на годината" и „Стале Попов" на Дружеството на македонските писатели.

Нейната плодотворна и успешна кариера като журналист е също толкова важна, колкото и нейната художествена кариера, особено заради необичайните теми, характерни изрази и голяма драматичност, която се чувства в нейната проза и която ги прави толкова близки професиите журналист и писател.

„Камъкът на твоя ден" е голяма метафора за изкачването на Хималаите - живот, пълен с философски абстракти за смисъла на самия живот и човешкото съществуване, където авторката много лично се приближава до проблематиката. Колкото си по-високо, толкова си по-лек и сякаш ще полетиш, докато четеш  страниците на този роман.

Сюжетът пък на „Индиговият Бомбай" се отнася за Индия, такава каквато я знаем, но и такава, каквато не я знаем. Женският поглед върху нещата и почти трилър-историята на Ана (героинята в романа) ни представя света на Бомбай (днешен Мумбай) със всички негови вертикални и хоризонтални завръзки, но преди всичко духовната сила на голямата индийска философия и начин на разбиране на света възстановен още отдавна в тази стара цивилизация.

„Много от нещата ги преживях лично по времето на престоя си в Бомбай". Това нейно изречение от предговора на българското издание казва повече от това защо на Ягода Михайловска-Георгиева трябва да й се възхищаваме като романист и истински творец на изживяното.

Романите са издадени на български език от издателство „Персей". Книгите ще бъдат представени и в други градове на Република България - Ловеч, Стара Загора и Хасково.

 

Автор:
КИЦ на Р Македония
Публикация:
16.04.2018 г. 12:57
Посетено:
1055
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27491-predstavyane-na-romanite-kamakat-na-tvoya-den-i-indigoviyat-bombay-ot-yagoda-mihaylovska-georgieva