Издания / премиери

Премиера на книгата "От Свети адрес до... Рая" ("Sainte-Adresse... Paradis")

15 април, 16 ч., Католическа катедрала "Св. Йосиф" в София

Премиера на книгата "От Свети адрес до... Рая" ("Sainte-Adresse... Paradis")

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Стилует” ви кани на премиерата на книгата „От Свети адрес до… Рая“ („Sainte-Adresse… Paradis”).

Заповядайте на 15 април (неделя) от 16 ч. в Католическата катедрала „Св. Йосиф” в София, ул. „Княз Борис I № 146, за да се срещнете с авторите Бриджит Елоа и пастор Богдан Пивоварчик.

 

В заглавието на тази книга има една очарователна игра на думи: Sainte-Adresse, родното място на Бриджит Елоа, е курортно селище на брега на Ламанш. Paradis (Рай на полски Paradyż ) е името на семинарията в Померания, където е учил Богдан.

„От Свети адрес до… Рая“ е символично за пътя на двамата автори – Бриджит тръгва от Свети адрес във Франция, Богдан – от Paradyż в Полша и според повелята на съдбата двамата се срещат и продължават да вървят заедно повече от четвърт век. Книгата е написана като „дует” – ту Бриджит, ту Богдан разказват за себе си и читателят изведнъж се озовава на две места едновременно и разбира какво се случва в живота на двамата по едно и също време, но на различни места.

През 1968 г. 16-годишната Бриджит посещава България и неочаквано дори за себе си открива своята вяра в Бог в една тоталитарна и атеистична страна. Тя решава да поеме по трудния път и да разбере как системата може да унищожи човешката душа. Посвещава младостта си на преследваните християни.

Богдан Пивоварчик е изпратен да учи в Швейцария марксизъм и атеизъм; защитава докторат в университета във Фрайбург. Вижда края на „системата” отдалече. Днес е на служба в епархията в Мюнхен.

Бриджит Елоа споделя: „Ако животът ни трябва да спре утре, знам, че той е имал смисъл. Нашият живот беше странен, на чужда земя; той – полски католически свещеник и аз, една обикновена французойка. Не съществуваше никаква причина да се срещнем, още по-малко да продължим заедно… И въпреки това животът ни беше необикновен. Богдан и аз искаме да разкажем за общата ни човешка и духовна съдба. За нас беше важно да напишем това свободно и искрено, без преструвки. Не става дума нито за историческо, нито за теологическо произведение. За мен, Бриджит, това е най-вече мисията на моя приятел свещеник Богдан, на когото исках да служа и за когото днес се осмелявам да пиша, заради любовта си към Христос и Неговото църква, като жена, придружавала един от служителите му.”

Всъщност книгата ни кара да се замислим за смисъла, който даваме на живота си.

След изданията на френски, немски и полски  „От Свети адрес до… Рая“ днес излиза и на български език в превод на Ели Нойкова.

 

Автор:
Мая Славова
Публикация:
11.04.2018 г. 09:42
Етикети:
премиера на книгаИздателство Стилует
Ели Нойкова
пастор Богдан Пивоварчик
Бриджит Елоа
Sainte-Adresse… Paradis
От Свети адрес до... Рая
Посетено:
921
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27450-premiera-na-knigata-ot-sveti-adres-do-raya-sainte-adresse-paradis