Издания / премиери

Представяне на монографията "В света на електронната музика на Симо Лазаров"

12 април 2018 г., 14.30 ч., НБУ

Представяне на монографията "В света на електронната музика на Симо Лазаров"

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата, Департамент „Музика” и Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли“ ви канят на представяне на монографията „В света на електронната музика на Симо Лазаров“ с автор д-р Росица Бечева.

Заповядайте на 12 април 2018 г. от 14.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет. Водещ на събитието е проф. д-р Милена Шушулова.

Книгата е посветена на 70-годишния юбилей на проф. д-р Симо Лазаров - почетен професор на Нов български университет. Това е първото цялостно изследване за пионера на електронната и компютърната музика в България. За първи път музиката му е тема на отделна разработка, която е и първи по рода си опит музикалното мислене на Симо Лазаров да бъде анализирано до ниво на самостоятелна музикално-езикова система. Акцентът е поставен върху цялостната творческа дейност на композитора – създаването на произведенията, замисъла и реализацията на проектите, студийната, изпълнителската и концертна дейност, педагогическата и продуцентска активност, популяризаторската дейност, като е направен опит за извеждане аспектите на електронното звукоизвличане и интерпретацията, композиционната система, идеите за темброво пространство, концептуалният модел за синтетичен спектакъл.

От гледна точка на историческото присъствие в полето на българската музикална среда, на новата българска музика, творчеството на Симо Лазаров носи идеите за съвременност, обновление, за художествена промяна, за търсенето на нови художествени еталони и пътища за обновление на музикалния език чрез съчетаване на музика и технология, чрез идеята за синтез между изкуствата и търсенето на творческа идентичност, чрез обръщането към електронното звукоизвличане, електронната и компютърната музика, нова чувствителност, нова звукова естетика.

За автора:

Д-р Росица Бечева е главен асистент в департамент „Музика“ на Нов български университет. Тя е доктор по Музикознание и музикално изкуство със защитена дисертация на тема „Методика на обучението по синтезатор“. Това е първата разработена в България методика за електронен инструмент, чиито принципи намират приложение при обучението в курсовете по Синтезатор, Електронна музикална интерпретация, Електронна и компютърна музика на НБУ. Като преподавател в департамент „Музика“, от 2000 г. тя е част от творческия екип на проф. д-р Симо Лазаров, почетен професор на НБУ, създател на първата и единствена у нас специализация „компютърно музициране”.

Д-р Росица Бечева е член е на секция „Музиколози” при Съюза на българските композитори. Основните ѝ изследователски интереси са в областта на електронната и компютърната музика, теория на музиката, дигитални изкуства и саунд дизайн, методиката на обучение по синтезатор, сферата на художествената практика и интегрирането на музиката и новите компютърни технологии в областта на клавирната педагогика и интерпретация.

По тези проблеми има издадени авторски трудове: „Синтезаторът в музикалното обучение. Методика на обучението по синтезатор с акомпаниращи функции. Школа за синтезатор с акомпаниращи функции” (съавт. с Мария Бечева, 2001); „Методика на обучението по синтезатор с автоматичен акомпанимент” (съавт. с Мария Бечева, 2001); „Електронна музикална интерпретация”(2009), научни публикации в областта музика-технология, отпечатани доклади, статии, участия във научни конференции, в национални и международни проекти, във фестивали на електронната, електроакустичната и компютърната музика и др.

По време на представянето изданието се продава с 10% отстъпка.

С медийната подкрепа на Аз чета.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
10.04.2018 г. 08:12
Посетено:
1255
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27440-predstavyane-na-monografiyata-v-sveta-na-elektronnata-muzika-na-simo-lazarov