Издания / премиери

Представяне на "Икономика: Платон, Ксенофонт, Аристотел"

11 април 2018 г., 15.00 ч., НБУ

Представяне на "Икономика: Платон, Ксенофонт, Аристотел"

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Средиземноморски и Източни изследвания” отправят покана за представяне на изданието „Икономика: Платон, Ксенофонт, Аристотел“ със съставител и превод от старогръцки гл. ас. д-р Георги Гочев от 15.00 ч. на 11 април 2018 г. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е гл. ас. д-р Владимир Маринов, а модератори са гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. д-р Събина Ракарова, доц. д-р Красен Станчев (СУ „Св. Климент Охридски“).

Книгата представя за пръв път на български език всички антични свидетелства за основите на икономическата теория. Читателят ще открие 8 текста от Платон, Ксенофонт и Аристотел. Платон е представен с откъси от диалозите „Държавата“ и „Закони“, Ксенофонт с диалога „За добрия стопанин“ и трактата „За приходите“, а Аристотел – с откъси от „Никомахова етика“ и „Политика“, както и с трактата в три книги „Икономика“, създаден от негови ученици. Изданието включва и подробен речник на термините и понятията, свързани с античната политическа и икономическа философия, както и предговори от преводача Георги Гочев и консултанта на изданието Красен Станчев.

Д-р Георги Гочев (роден 1981 г.) е класически филолог, преводач и публицист. От 2007 г. преподава класически езици и старогръцка литература в Нов български университет, София. Преводач е на Платоновите диалози „Държавата“, „Закони“ и „Пир“, на Аристотеловата „Поетика“, на „Медея“ от Еврипид, както и на фрагментите от Архилох. Колумнист във вестник „Дневник“ от 2013 г. От 2016 г. е редактор в седмичника за литература и култура „Литературен вестник“. За преводите си на Платон и Аристотел получава през 2016 г. Националната награда „Христо Г. Данов“.

По време на представянето изданието се продава с 10% отстъпка.

С медийното съдействие на Аз чета.

Автор:
Център за книгата
Публикация:
04.04.2018 г. 11:01
Етикети:
гл. ас. д-р Георги ГочевПлатонЦентър за книгатаНБУ
проф. д-р Събина Ракарова
Аристотел
Ксенофонт
департамент „Средиземноморски и Източни изследвания”
Посетено:
1232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27419-predstavyane-na-ikonomika-platon-ksenofont-aristotel