Издания / премиери

Премиера на "Самсон агонистът" от Джон Милтън

3 април 2018, 18:30 ч., Фотосинтезис арт център

Премиера на "Самсон агонистът" от Джон Милтън

 

◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" представя

"Самсон агонистът"
от Джон Милтън

в превод на Александър Шурбанов
с оформление на Кирил Златков



3 април 2018 (вторник), 18:30
Фотосинтезис арт център, бул. "Васил Левски" 57, София

Представят Ангел Игов и Александър Шурбанов


"Ала какво по-често от това
народ, покварен и натикан в робство
от своите пороци, да обикне
туй робство повече от свободата –
да избере сигурността на роба
пред пълната с тревоги свобода?..."


Джон Милтън е един от класиците на английската литература, чиято смелост и художествена искреност са обезсмъртени във величествената му епическа поема „Изгубеният рай“. Според думите на един негов биограф, Милтън „бил обичан от мнозина, мразен от някои, но непознат за малцина“. През 1796 г. Уилям Хейли го нарича „най-великият английски писател“. До ден днешен той е смятан за един от най-влиятелните англоезични писатели, творили някога.

В „Самсон агонистът“ – заключителната творба на Милтъновата кариера – отново се повдигат неразрешените в предходните произведения, а вероятно и неразрешими въпроси за онова, което в "Изгубеният рай“ се формулира като „пътищата Божи към човека“.

Както в „Бурята“ ни се привижда лебедовата песен и изповедта на Шекспир, така и за Милтъновия „Самсон“ – като че ли с още по-голямо основание – мислим като за прощално откровение. Разликата между двата автопортрета е в това, че докато Шекспир влага в Просперо нещо от себе си като поет-драматург, ваятел на сънища, Милтън се самопроектира в библейския герой като богоизбран борец за правдините на своя народ.

Републиканецът Джон Милтън е победен от враговете роялисти, но в последните години на живота си, ослепял, обезправен и отхвърлен, той ще напише гениалните си поеми, в които ще възтържествува за вечни времена и над противниците си, и над своята участ. Последният героичен подвиг на поета е самсоновски по своето величие, но гибелта му е отменена от безсмъртието на неговото богодарено оръжие – словото.

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
26.03.2018 г. 17:19
Посетено:
1153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27373-premiera-na-samson-agonistat-ot-dzhon-miltan