Издания / премиери

ПУК! #05 Blind

Платформата за фотокниги ПУК! ще гостува на София Филм Фест на 26 март в Дом на киното

ПУК! #05 Blind

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 26 март, понеделник, между 16:00 и 21:00ч. в Дома на киното платформата за фотокниги ПУК! ще гостува на София Филм Фест. Паралелно със специалната прожекция на филма на Вим Вендерс "Потапяне", адаптирана за незрящи, ПУК! ще представи три книги от своята колекция, които изследват слепотата по различен начин.

Акцентът на събитието ще бъде книгата на френския концептуален артист Sophie Calle - Blind (изд. Actes Sud, 2012), в която са събрани три проекта, реализирани между 1986г. и 2010г. В "The Blind" тя прави портрети на хора, незрящи по рождение, задавайки им въпроса каква е тяхната представа за красота, a в "The Last Image" пита хора, загубили зрението си при инцидент, какъв е последният образ, който си спомнят. В третия проект "Blind Color" тя сравнява разказите на хора с цветна слепота с мисли на известни художници като Казимир Малевич, Ив Клайн и Герхард Рихтер за монохромността. Специално за събитието текстовете от книгата ще бъдат преведени на български.

Във фотокнигата The Island of the Colorblind, (изд. Kehrer, 2017) Sanne De Wilde разказва историята на два тихоокеански острова, където голяма част от жителите страдат от пълна цветна слепота. За тях цветът е просто понятие. Авторката съчетава черно-бяла и инфрачервена фотография в опит да пресъздаде начина, по който хората с цветна слепота виждат света. Това усещане се допълва от корицата, отпечатана със специални UV мастила, които променят цвета си на слънчева светлина.

Книгата на румънския фотограф Mihai Barabancea - Sărutul (изд. Active Watch, 2016) съчетава дигитално обработени фотографии с релефна структура с текст отпечатан на Брайл. Тя разказва "история от образи и докосвания", в която усещането при допира до потопените в черен фон изображения, действа като импулс за въображението.

След прожекцията на филма "Потапяне", която започва в 16 часа, незрящата публика ще има възможност да се запознае с фотокнигите, които включват текст на Брайл, както и да чуе част от историите от книгата на Sophie Calle - Blind, които ще бъдат прочетени на глас от актрисата Ина Добрева.

По време на събитието ще имате възможността да закупите фотокниги от поп-ъп книжарницата на ПУК! В нея ще намерите книги на Пепа Христова, Евгения Максимова, Веселина Николаева и Никола Михов, както и винили на KiNK и Стефан Голдман от берлинския лейбъл Macro, който отделя специално внимание на фотографията.

ПУК! е платформа за представяне на фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница с фотокниги на български автори, основана от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. Целта на платформата е да създаде среда за популяризирането и издаването на фотокниги в България.

Събитието е част от програмата на XXII Международен филмов фестивал София Филм Фест.

* Текстовете от книгата на Sophie Calle - Blind са преведени от Мила Иванова. 

Автор:
ПУК! - платформа за фотокниги
Публикация:
23.03.2018 г. 14:06
Етикети:
незрящиСофия филм фест
Blind
Sophie Calle
ПУК! - платформа за фотокниги
Посетено:
812
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27355-puk-05-blind