Издания / премиери

Първо издание на литературните сборници „Изящното перо“ с творби от едноименния конкурс в Чикаго

Първо издание на литературните сборници „Изящното перо“ с творби от едноименния конкурс в Чикаго

 

От печат излезе сборникът „Изящното перо“ (редактор Николай Стефанов, Чикаго, САЩ, 2018), който събира разкази (т. 1) и стихове (т. 2) на участниците в Международния литературен конкурс, организиран и проведен от Салон за българска култура и духовност през 2017 г. в Чикаго. Ето какво пише в уводните думи към т. 1 на сборника Снежана Галчева – председател на Салона. „В ръцете си държите сборник с разкази и стихотворения, след прочитането на които рядко някой може да остане безразличен. Поводът тези произведения да се съберат в книга, е проведения през 2017 г. от Салон за българска култура и духовност в Чикаго Международен литературен конкурс „Изящното перо“. В него взеха участие много български автори, пръснати навсякъде по света – Австралия, Испания, Германия, Франция, Австрия, Гърция, Швейцария, Канада, различни щати от Америка и др., както и от малки и големи градове на родината ни. Изключително съм радостна, че чрез литературния конкурс открихме толкова талантливи и духовни хора, които са обърнати навътре към незримото в душата. От първи юли, когато беше обявен конкурсът, до първи октомври 2017 г., всеки ден получавахме десетки писма от авторите с благодарност за възможността да участват в него, възторжени думи и подкрепа за инициативата, чрез която българското слово може да се чува и знае далеч зад пределите на България.

Петчленно жури присъди наградите на участниците в конкурса, които бяха оповестени на специална церемония в рамките на Фестивала на българската култура, проведен в Чикаго през октомври 2017 г. Голяма част от отличените за съжаление не можаха да присъстват, за да получат лично наградите си, защото бяха творци, живеещи и пишещи в Родината ни.

През м. декември 2017 г. заместник-председателят на Салон за българска култура и духовност даде пресконференция в Пресклуба на БТА в старопрестолната столица Велико Търново. На организираната среща, на която присъстваха някои от отличените, лично им бяха връчени „изящните пера“.

Целта на тези конкурси, организирани извън пределите на Родината ни, е да се съхрани и предаде и занапред във времето българското слово. Да се запазят изконните български традиции, които идват от миналото, и обогатени от настоящето, преминават през поколенията, които идват след нас. Вие, български творци, сте тези, които пишете историята на времето. А най-голямата награда е тази, да може творчеството ви да достига до повече хора. С този сборник всеки един от вас я получава!“

Том 1 съдържа творби от 68 автори, някои от които представени с два текста. Представени са и призьорите в конкурса: Красимира Байлс, Малинка Цветкова (Мадрид), Рая Вид (Радка Видьова), Дими Борисова (Силистра), Здравка Евтимова (Перник), Божидара Цекова (София), Красимир Бачков (Варна), Владимир Шумелов (В.Търново), Денчо Владимиров (Пловдив), Милен Нанков (Ловеч), Светлан Тонев (Карнобат), Валентин Попов – Вотан, Цветан Войнов (София), Ангелина Стоянова, Слава Костадинова, Тошо Лижев (Варна), Иван Христов, Пени Тод (Пепа Иванова).

„Изящното перо. Т. 2. Стихотворения“ (редактор Снежана Галчева) е предговорен от Николай Стефанов – зам.-председател на Салона за българска култура и духовност в Чикаго: „Живеем в ера, която вместо да се характеризира с бум на творчеството заради многото нови технологии и начини на разпространение, тя отбелязва огромно свиване на творческия пазар – на гласност и промоция от страна на големите издателства се радват произведенията на крайно ограничен кръг от автори. Парадоксалното е, че такава елитарност, приравнено към съвременните стандарти, вероятно не е съществувала в никоя друга епоха. Затова от Салона за българска култура и духовност в Чикаго се предприе инициатива творбите от конкурса „Изящното перо“ да бъдат издадени в сборник в два тома – един с разкази и друг (този, който държите в момента) със стихотворения. Като оформител на двутомника на мен се падна и задачата заедно с председателя на Салона Снежана Галчева да редактираме съдържанието. […] Поласкан съм от възможността за допир от първа ръка до толкова много талант и изящество, както съм и безкрайно благодарен за осъществените покрай конкурса ценни нови контакти и приятелства“. Едновременно с това той не крие отделни слабости в презентацията на авторите: „Най-голямото изпитание при съставянето на сборника беше хомогенизирането на формàта, тъй като много участници бяха написали творбите си все едно на пишеща машина и съответно бяха използвали прекалено клавиша за интервал, вместо да зададат параметрите в съответната програма за писане. Знам, че има писатели от по-старо поколение, на които им е трудно, но в същото време вярвам, че когато един творец се явява на конкурс, той би трябвало да изпипа нещата си до нива на педантичност. Ценните идеи и съдържание са прекрасно нещо, но когато те са представени в неподреден вид и когато за капак има наличие на множество граматически и правописни грешки, техният блясък е замъглен“. […] „Ала въпреки тези недостатъци, истинската изненада дойде от високия процент класни произведения. Не очаквах да видя толкова“.

В т. 2 на „Изящното перо“ дефилират (подредени по азбучен ред в съдържанието) 112 имена (някои от които с повече от едно произведение). Между тях са наградените в раздел „Поезия“ (в различните категории) – Фил Бандоф (Южен Тирол), Мариана Христова (София), Елица Ангелова (Конкорд, Калифорния, САЩ), Калина Томова (Чикаго, САЩ), Мая Нарлиева, Питър Пол, Светлана Николова (Харманли), Людмила Калоянова (Питсбърг, Пенсилвания, САЩ), Елеонора Крушева (Свиленград), Благо Прангов, Стоян Михайлов (Търговище) – праправнук на Панайот Хитов, Лозан Такев, Павлина Стоянова (Разград), Петър Рахнев, Петя Хараланова (Чикаго, САЩ), Рафет Исмаилов (Шумен), Литературен клуб „Кръстьо Пишурката“ при читалище „Постоянство“ (Лом), Николай Хука, Евгения Иванова Хука, Литературен клуб „Извор“ към народно читалище „Иван Вазов“ (Хисаря), Драгомир Шопов (София), Мариана Дафчева (Асеновград), Теодор Христов (София), Мариана Николова (София), Анка Димитрова Келешева (Панагюрище).

Тези два тома на сборника „Изящното перо“ се появиха в година, в която в Чикаго излязоха от печат други две издания на българите (в САЩ, по света и в родината) – „Читател до поискване“ (на медийния портал Eurochicago.com) и годишника „Любослов“ на Съюза на българските писатели в САЩ и по света. Мисля, че това трябва да проговори нещо на българите в България, където периодиката за култура и литература гони кота нула.

 

 

Автор:
Владимир Шумелов
Публикация:
22.03.2018 г. 17:01
Посетено:
2396
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27351-parvo-izdanie-na-literaturnite-sbornitsi-izyashtnoto-pero-s-tvorbi-ot-ednoimenniya-konkurs-v-chikago