Издания / премиери

Представяне на "Руската култура" от акад. Дмитрий Лихачов

20 март 2018, 18:00 часа, Руски културно-информационен център

Представяне на "Руската култура" от акад. Дмитрий Лихачов

 

◊ ПОКАНА

Представителството на Россътрудничество в България

и

Издателство "Изток-Запад"

ви канят на

представянето на "Руската култура" - последната книга на академик Дмитрий Лихачов

Превод от руски Мария Петкова

Заповядайте в Руския културно-информационен център на 20 март от 18:00 часа.

 

Църковнославянският език, пренесен в Рус от България не само чрез книгите, но и устно – чрез богослужението, веднага става в Рус своеобразен индикатор на духовната ценност на онова, за което на него се е говорило и писало. България даде на източните славяни висшия слой на езика, „полюса на духовността“, обогатил извънредно нашия език, вдъхнал му нравствена сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са доверявали най-възвишените мисли, на който са се молили и на който са писали тържествени слова.

Той през цялото време е бил „редом“ с руския народ и го е обогатявал духовно.

После поезията заменя молитвите. Помнейки молитвеното минало на нашата поезия, трябва да пазим нейния език и „високите ù ценности“.

~ Акад. Дмитрий Лихачов

 

Последната книга на видния съвременен учен академик Дмитрий Лихачов е равносметка на всестранното изучаване на хилядолетната руска култура и нейното историографско осмисляне.

Академик Д. С. Лихачов отстоява хуманистичната концепция за единното културно пространство и развенчава много митове, като обосновава европейската ориентация на руската култура, която е вградила в себе си християнските ценности. Авторът нееднократно подчертава, че значителна роля в усвояването на християнската писмена култура са играли българите и тяхната писменост. Същевременно той разкрива природата на националната самобитност на Русия, проявяваща се в каноните на изконно руската естетика и в православната религиозна практика. Тази проб­лемна и дълбоко лична книга ще предизвика у внимателния читател не само съпричастност към великата култура и съдбата на Русия, но и съзнанието за отговорността на всеки към нашия общ дом – към живата и неживата природа, както и към онази част от света, която човекът сам изгражда – културата.

 

Дмитрий Сергеевич Лихачов (1906–1999) е руски филолог и културолог, академик и член на Академията на науките на Русия. Изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор. Обект на негови проучвания са и византийската и славянска литература и изкуство. Изследванията му засягат и старобългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“.

Автор:
Издателство "Изток-Запад"
Публикация:
18.03.2018 г. 15:02
Етикети:
премиера на книгаИздателство Изток Запад
Руската култура
акад. Дмитрий Лихачов
Посетено:
937
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27303-predstavyane-na-ruskata-kultura-ot-akad-dmitriy-lihachov