Издания / премиери

Представяне на книгата "Бежанци и преселници от Беломорието и Егейска Македония 1941-1949"

Нова книга на Стоян Райчевски от поредицата „Бежанци“ на издателство „Захарий Стоянов“

Представяне на книгата "Бежанци и преселници от Беломорието и Егейска Македония 1941-1949"

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Захарий Стоянов" ви кани
на

представяне на книгата 

"Бежанци и преселници от Беломорието и Егейска Македония 1941-1949"

от Стоян Райчевски

Заповядайте на 12 март 2018 г., понеделник, 18 ч. в големия салон на БАН.

 

Стоян Райчевски се представя с нова книга в поредицата „Бежанци“ на издателство „Захарий Стоянов“. Книгата се нарича „Бежанци и преселници от Беломорието и Егейска Македония 1941-1949“. В този том читателят се запознава с факти и документи, събрани усърдно и добросъвестно от известния изследовател, за един слабо познат период от бежанската орис на българите – бежанството и преселението от Беломорието и  Егейска Македония в периода, когато в Европа и в света бушуват пожарите на Втората световна война. След възвръщането на Беломорието през 1941 г. към него се устремяват прогонените някога пак оттам бежанци, последват ги прокудените по-рано българи от Източна Тракия, Мала Азия и Македония. Само три години след това следват нови изпитания, принудително изселване и нови бежански кервани на българите от Беломорието и от Егейска Македония, най-драматични от които са преселванията по време на Гражданската война в Гърция (1946-1949), които прогонват и разпиляват оттам и много български чеда из различни държави в цяла Източна Европа.

Читателят научава много неща за новата бежанска драма на българите след изтеглянето на България от Беломорието. При приемането, настаняването и социалното им подпомагане в България те са класифицирани в две категории – на „преселници“ - тези, които са се заселили в Беломорието след лятото на 1941 г., независимо дали те преди това са били стари бежанци оттам, от Източна Тракия, или от Мизия, и на „бежанци“ - които за първи път се преселват в България. Още по-тежка е съдбата на българските бежанци от Егейска Македония, тръгнали към България, те  биват принудително изселвани в Югославия. Освен терора над българското население в Егейска Македония и Западна Тракия по време на Гражданската война, Стоян Райчевски проследява документално и съдбата на политическите емигранти от Северна Гърция, както и  на „македонските деца“ в страните от Източна Европа. Книгата представя и всички закони, наредби и постановления след 9 септември 1944 г., свързани с бежанството и преселенията.

 

Автор:
Изд. „Захарий Стоянов“
Публикация:
09.03.2018 г. 16:54
Етикети:
Стоян Райчевскипремиера на книгаБАНиздателство Захарий Стоянов
Бежанци и преселници от Беломорието и Егейска Македония 1941-1949
Посетено:
1469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27270-predstavyane-na-knigata-bezhantsi-i-preselnitsi-ot-belomorieto-i-egeyska-makedoniya-1941-1949