Издания / премиери

Представяне на „Дневници“ на Патриарх Кирил

13 март 2018 г., 16.30 ч., НБУ

Представяне на „Дневници“ на Патриарх Кирил

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата представя „Дневници“ на Патриарх Кирил със съставители гл. ас. д-р Живко Лефтеров и д-р Момчил Методиев на 13 март 2018 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на събитието са доц. д-р Веселин Методиев и проф. д-р Христо Тодоров.

Настоящото издание за пръв път събира на едно място дневниковите записки на Патриарх Кирил (1953-1971), до този момент разпръснати в различни архивни единици от личния му фонд в Централния държавен архив. Преобладаващият масив от записките отразяват периода на служението му като патриарх и са предимно от 50-те и 60-те години на ХХ век, като най-ранните са още от 1926 г., а последните са датирани в самото начало на 1971 г. По-голямата част са свързани с официални посещения на патриарха в чужбина и срещи с църковни делегации, пребиваващи в България. Отразени са неговите разговори с видни български интелектуалци като Симеон Радев и Борис Христов, с председателя на Комитета по църковни въпроси Михаил Кючуков, с чужди посланици и гости на БПЦ.

Дневниците са отражение на съзнанието за патриарх Кирил за голямата историческа задача, с която той е натоварен. Това е стремежът за утвърждаването на престижа на Българската патриаршия, получила своята автокефалия и признат предстоятел след десетилетия на схизма и неприемане от страна на другите православни църкви. Това е житейската задача на Патриарх Кирил, която той изпълнява с желание и посвещение. В чисто човешки план той обича пътуванията, посещенията на галерии и архиви в чужбина, впечатлява се от природните красоти – както в България, така и в другите посетени от него страни. Бележките му от посещенията на природни забележителности в България могат да се окачествят като истински пътеписи, а подробните записки от посещенията му в Грузия през 1948 г. или голямата му обиколка в Светите земи през 1962 г. могат да бъдат ползвани като пътеводител от всеки поклонник по тези места.

Дневниците на Патриарх Кирил са свидетелство на един космополит, който в хода на живота си става свидетел на ограничаването на собствения си хоризонт, на един духовник, изграден в епоха на исторически оптимизъм, но станал предстоятел на Българската църква през периода на комунизма, когато правата и възможностите на Църквата за обществено влияние са силно ограничени.

 

По време на представянето изданието се продава с 10% отстъпка.

С медийната подкрепа на Аз чета.

Автор:
Център за книгата
Публикация:
09.03.2018 г. 11:49
Етикети:
доц. д-р Веселин Методиевгл. ас. д-р Живко ЛефтеровкнигаЦентър за книгатаНБУ
проф. д-р Христо Тодоров.
д-р Момчил Методиев
патриарх Кирил
Посетено:
1062
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27267-predstavyane-na-dnevnitsi-na-patriarh-kiril