Издания / премиери

Емил Мишел Чоран "Сълзи и светци"

Размисли и интервюта

Емил Мишел Чоран "Сълзи и светци"


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе книгата на Емил Мишел Чоран "Сълзи и светци"
Подбор и превод: Огнян Стамболиев
Издатели: "З. Стоянов", София и "Авангардпринт", Русе


◊ ЗА ИЗДАНИЕТО

"Сълзи и светци" е книга с размисли на Чоран за живота, смъртта, идеята за съществуването на Бог, философията, властта, изкуството, истината, лъжата. Включени са и непубликувани досега интервюта с писателя.


◊ ЗА ЕМИЛ ЧОРАН

Велик безродник и мислител, Емил Мишел Чоран (или Сьоран, както го наричат французите) е последният писател легенда. Роден в Румъния (1911), утвърдил се като литератор и автор на румънски литературни и философски списания, през 1937 г. заминава за Париж и остава там до края на живота си (1995), ставайки част от блестящите представители на румънската диаспора във Франция (Бранкузи, Йонеско, Цара, Елиаде, Енеску).

Автор на десетки книги, между които „На върха на отчаянието", „Залезът на мислите", „Трактат за разложението", „Силогизми на горчивината", „Неудобството да се родиш" и др., Чоран е преди всичко философ - един от големите моралисти и хуманисти на века. Краят на нашата епоха е времето на Емил Чоран и неговата философия. Ние се нуждаем да достигнем до парадоксите на горчивината и ожесточеността му към света и самия себе си, за да открием и част от себе си.
Автор:
Методи Захариев
Публикация:
15.09.2006 г. 15:15
Етикети:
Посетено:
415
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/2725-emil-mishel-choran-salzi-i-svettsi