Издания / премиери

„Концлагерът „Белене” 1949-1987” от Борислав Скочев с представяне в Пловдив

Книгата, събрала над 500 души на премиерата си в София, ще бъде представена от автора на 7 март от 18:30 ч. в „Новотел” - Пловдив

„Концлагерът „Белене” 1949-1987” от Борислав Скочев с представяне в Пловдив

 

◊ ПОКАНА

„Концлагерът „Белене” 1949-1987” от Борислав Скочев се превърна в книга явление. Със своите 924 страници и близо 1800 бележки изданието, посветено на петно върху най-скорошната ни история, за което сякаш споменът потъва малко по малко, развълнува българската общественост и се оказа безценен принос за световната историография.

На премиерата на най-подробното изследване по темата „Белене” се събраха над 500 души, сред които мнозина бивши лагерници, които поискаха да поздравят автора за смелостта му.

Месец и половина по-късно Борислав Скочев гостува в Пловдив, за да представи мащабния си труд. 

Заповядайте на 7 март от 18:30 ч. в хотел „Новотел” - Пловдив, където Борислав Скочев, бившият президент Петър  Стоянов, писателят Захари Карабашлиев и разследващият журналист Христо Христов ще се включват в разговор-дискусия, посветен на „Българската голгота”, за острова, „който уби свободния човек”.

В  „Концлагерът „Белене” 1949-1987” обстойно са проследени периодите на съществуване на лагера, колко хора е имало в него, както и какви са законовите основания за задържане, организацията на концлагерната система, обектите вътре, стопанството, принудителния труд, агентурно-оперативната работа, охраната, режима, храната, облеклото, наказанията, медицинската помощ, опитите за бягства… разстрелите.

Авторът изчерпва всички достъпни средства за достоверна информация – от  публикации, спомени, книги, през представения огромен брой документи, до изповедта на оцелели от ада или техните потомци, за да може читателят сам да прецени мястото на Белене в контекста на историческите събития.

 

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
02.03.2018 г. 16:48