Издания / премиери

Представяне на новия поетически сборник на Снежана Иванова „Повесма“

6 март 2018 г., 18.00 ч., къща-музей „Гео Милев“ - Стара Загора

Представяне на новия поетически сборник на Снежана Иванова „Повесма“

 

◊ ПОКАНА

Къща-музей „Гео Милев“ и в. „Литературен глас“ – Стара Загора

Ви канят на

представяне на новия поетически сборник на Снежана Иванова „Повесма“ (изд. „НЧ „Даскал Петър Иванов“, Ст. Загора, 2018)

Думи за автора и книгата – Владимир Шумелов

Място: Стара Загора, къща-музей „Гео Милев“, ул. „Гео Милев“ 37     

Дата: 6 март 2018 г. | 18.00 ч.

 

За автора:

Снежана Иванова (1958) е българска поетеса и есеистка с интереси в об­ласт­та на срав­ни­тел­но­то ре­ли­ги­оз­на­ние и древ­ни­те езо­те­рич­ни уче­ния. Работи и живее във Велико Търново. Лауреат на редица национални награди за поезия и журналистика. През 2011 г. получава международната награда за поезия „Сеферис“ след участието си в XXII Световен конгрес на поезията в Лариса, Гърция.

Ав­тор на на сборниците с философски есета „Ада­мо­ви хро­ни­ки“ (1997), „Пре­об­ра­же­ни­я­та на из­б­ра­ни­ка“ (2003), „В/зад огледалото на Кронос. Обред и инициация“ (2009); на поетическите кни­ги­ „Вто­ри­ят жи­вот“ (1990), „Кли­но­пи­си“ (1991), „Той“ (1993), „Убе­жи­ща“ (1994), „Нощ­та на Брах­ма“ (1998), „Праг зад вра­тата“ (2001), „Отдалеч“ (2004), „Излизане от Тулча“ (2006), „Преодоляване на страха“ (избрана поезия, 2009), „Пролуки“ (2010), „Таро. Граматология на сянката“ (2015), „Повесма“ (изд. „НЧ „Даскал Петър Иванов“, Ст. Загора, 2018; книгата е спечелила конкурс „Помощ за книгата“ на МК за 2017 г.).

 

За сборника „Повесма“:

Проектът на новият сборник „Повесма“ е свързан с досегашните търсения на Снежана Иванова в областта на поезията. В нея ще открием една основна характеристика – мистичността; вътрешни стилове, които съдържат мистически формули, прокламации, наричания, напеви в определени стихотворения и които отвеждат до мистически дълбинното – до нивото на подсъзнанието – писане.    

Тази поезия не представя (изобразява), а провокира читателя да търси и открива други смисли, да се превръща в сътворец и участник в словесното тайнство. Тя не е подражаващо изобразяване на процес, а съ-преживяване, драма (дромена), самото действие и въздействие на ставащото, неговата реализация в субекта.

Владимир Шумелов

 

 * * *

Снежана Иванова

ОТЕЧЕСТВО

щях да съм
привечер
в локвите
облаците приличат на кукери
полъхът е непроницаем
бежешком
светят камъните на последния дом
преди да съм стигнала първия
тук съм
началото на творението
непостижимото черно не е мирова скръб
а сълзата на баба ми
напевите на пресъхналите й гласове
острото на адамовата им ябълка
знакът
в мистериозната тишина
там където съм
винаги
неназовимо

Автор: Организаторите
02.03.2018 г. 15:49
Посетено: 868
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27233-predstavyane-na-noviya-poeticheski-sbornik-na-snezhana-ivanova-povesma