Издания / премиери

Ново издание на „Пиеси” от Георги Марков по случай годишнина от рождението му

С ново издание и разговор-дискусия изд. „Сиела” отбелязва рождената дата на емблематичния дисидент

Ново издание на „Пиеси” от Георги Марков по случай годишнина от рождението му

 

◊ ПОКАНА

На 1 март 2018 г. се отбелязват 89 години от рождението на емблематичния български писател, публицист и драматург Георги Марков.

По този повод издателство „Сиела” ви кани на вечер, посветена на творчеството на незабравимия дисидент – с неговите „Пиеси”, превърнали се в точката на пречупване в пътя на Георги Марков – от писател в страната към свободен, бродещ творец,противоречащ на парадните хорове” (Георги Тенев).

Зад кулисите на всички 11 „Пиеси” на Марков, сред които и знаменитите „Комунисти” и „Да се провреш под дъгата”, станали причина писателят да влезе в конфликт с комунистическата власт и в крайна сметка да напусне България, ще ви въведат Димитър Кенаров, Димитър Бочев, Тони Николов и авторът на предговора на новото издание на „Пиеси” – Георги Тенев. С думите на Георги Марков ще зазвучи и гласът на Стоян Алексиев.

Заповядайте на 6 март от 18:30 ч. в Нов театър НДК (пл. „България” 1). Някъде из етюдите на „Асансьорът”, „Архангел Михаил”, „Кафе с претенция”, „Мустаците или единица върху безкрайност”, „Да се провреш под дъгата”, „Госпожата на господин търговецът на сирене”, „Калай” и „Последния патент” и „Атентат в затворена улица” ще се опитаме да направим „задочна” разходка из необятното творчество на един от най-известните български журналисти, писатели и публицисти от втората половина на XX век.

Животът на писателя е сам по себе си драматургичен. В него има конфликти, постоянно неудовлетворение, нетърпимост към режима. А в главната роля в тази противоречива творба е винаги той – самият Георги Марков.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
01.03.2018 г. 15:55
Посетено:
1048
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27220-novo-izdanie-na-piesi-ot-georgi-markov-po-sluchay-godishnina-ot-rozhdenieto-mu