Издания / премиери

"Последният пощальон" от Калин Илиев

Премиера в рамките на Есенни дни на културата – Русе 2006

"Последният пощальон" от Калин Илиев


◊ СЪБИТИЕТО

Община Русе и Клуб на дейците на културата, Русе на 26 септември, вторник, от 19 ч., в залата на Клуба, организират:

премиера на романа  „Последният пощальон” от Калин Илиев, изд. ”Жанет – 45”, Пловдив

с участието на автора, критика Крум Гергицов и редактора Огнян Стамболиев.


◊ ЗА АВТОРА

Калин Илиев е роден на 8 ноември 1956 г. Завършил е ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Съучредител и председател на Национална фондация за българска литература, председател е на УС на сдружение “Високотехнологичен бизнес инкубатор” – Габрово, член е на УС на Национален фонд “Култура”. Автор е на повече от 10 пиеси за куклен и драматичен театър. Сред по-известните му заглавия за драматичен и куклен театър са "Ключът", "Приказка за края", "Приказка за обърканото царство", "Пикльото", поставени на сцените на Театъра на Българската армия, театър "София", Драматичен театър "Н. Масалитинов" - Пловдив, Драматичен театър "Сава Отнянов" - Русе, Централния куклен театър - София, Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово, и т.н. Пиесите му са представяни в България, Македония, Германия, Словакия, Словения, Румъния, Австрия. Предстоят постановки в Украйна, Чехия и Австрия. Носител е на наши и международни отличия за драматургия.


◊ ЗА РОМАНА

"Последният пощальон" на Калин Илиев е първата книга от поредица заглавия, които ще бъдат преведени на няколко езика. Нашумелият български роман "Последният пощальон" на писателя Калин Илиев участва в проект на "Български пощи" ЕАД и световноизвестното английско издателство "Темпос пъблишинг хаус". Книгата ще бъде преведена на два езика - на английски и немски, и разпространена във Великобритания и Германия. Идеята е да се направи поредица от документални и художествени заглавия, които са свързани с пощите. Предвижда се първата художествена творба в проекта да бъде "Последният пощальон", спечелил конкурс на Националния център за книгата и издаден от "Фондацията за българска литература" и "Издателска къща "Жанет - 45".

Дебютният роман на Калин Илиев, който се разпространява в тираж 1350 бройки и може да се намери в пощенските станции на страната, се радва на изключителен успех. Тиражът на "Последният пощальон" се изчерпа много бързо, след което се отпечата второ издание. Образът на раздавача на писма е близък до хората, той носи надежда и мечтателност, твърди авторът. Когато пощальонът се появи на входната врата, човек не остава безразличен към него и неминуемо очаква нещо да се случи, да се промени, допълва той. Но напоследък пощальонът се превръща в химерен образ, който отмира в забързаното ни всекидневие. Романът носи неоромантичен патос, посочва писателят.


◊ ОЩЕ ПРОЯВИ С УЧАСТИЕТО НА КАЛИН ИЛИЕВ

Българска съвременна драматургия ще бъде представена през октомври във Виена в рамките на проект между България и Германия във връзка с предстоящото ни влизане в Европейския съюз. Това е сборник с пиеси, в който са включени шестима български драматурзи - Теодора Димова, Яна Добрева, Юрий Дачев, Ина Божидарова, Емил Бонев. В сборника участва и Калин Илиев с пиесата "Ъф границата", която под заглавие "Една конска сила" Любчо Георгиевски постави в театър "София", казва писателят. Премиери на театрални проекти предстоят и в Украйна, Скопие, Румъния, Киев и др.

Отново през октомври се задава премиера в София на монодрамата "Пикльото" от Калин Илиев. Неин режисьор е Валерий Пърликов. С участието на актьора Веселин Мезеклиев пиесата ще бъде представена със средствата на визуалния театър в книжарници на запис и на живо, издаде авторът.
Автор:
Надежда Ушева, Методи Захариев
Публикация:
12.09.2006 г. 00:16
Етикети:
Посетено:
553
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/2708-posledniyat-poshtalyon-ot-kalin-iliev