Издания / премиери

Представяне на "Мисията на Църквата. По стъпките на Христос" от митрополит Анастасий (Янулатос)

22 януари 2018, 18 часа, Богословски факултет, СУ „Св. Климент Охридски“

Представяне на "Мисията на Църквата. По стъпките на Христос" от митрополит Анастасий (Янулатос)

 

◊ ПОКАНА

Център за образователни инициативи „Двери“

Ви кани на

представянето на новата книга на митрополита на Тирана и архиепископ на Албания д-р Анастасий (Янулатос) "Мисията на Църквата. По стъпките на Христос".

С участието на проф. д-р Иван Желев, редактор на изданието, на преводача на книгата д-р Златина Каравълчева.

Православни песнопения ще изпълни църковният певец Никола Антонов.

Заповядайте на 22 януари (понеделник) от 18 ч., в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Изданието излиза с благословението на архиеп. Анастасий и представя опита от мисионерската дейност и научните изследвания на предстоятеля на Албанската православна църква.

Мисията е същностна дейност в православната вяра. Непочитането и неследването на мисионерското дело води до откъсване от Православието. Мисията се изразява не в онова, което някой говори, а в онова, което той е. Според християнското учение, човек става личност и се осъществява, когато е с лице към Бога, когато пребивава в бога. Евангелист Йоан казва: „Който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото без Мене не можете да вършите нищо" (Йоан 15:5). Оттук Мисията е проявление на любовта на Троичния Бог за разпространяването на любовта в целия свят.

Митрополитът на Тирана и архиепископът на Албания д-р Анастасий (Янулатос) е роден на 4 ноември 1929 година в Пирея. През 1951 г. завършва с отличие Теологическия факултет на Атинския университет. От 1958 г. до 1961 г. е генерален секретар на Международното движение на православните младежи „Сендесмос”. Той е ръкоположен за свещеник на 24 май 1964 г., след което заминава като мисионер в Уганда. На 19 ноември 1972 г. е хиротонисан и е назначен за ръководител на Отдела за външни църковни мисии. През януари 1991 година Вселенският патриарх Димитрий и синодът на Константинополската Православна Църква го назначават за патриарх на екзархията в Албания. На 12 юли 1992 година в катедралния храм в Тирана в присъствието на представители на всички албански епархии се състоява тържествена интронизация на д-р Анастасий (Янулатос) за митрополит на Тирана и архиепископ на Албания.

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
21.01.2018 г. 21:50
Етикети:
Представяне на книга
Двери
архиепископ на Албания д-р Анастасий (Янулатос)
митрополит на Тирана
Мисията на Църквата. По стъпките на Христос
Посетено:
1039
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/27022-predstavyane-na-misiyata-na-tsarkvata-po-stapkite-na-hristos-ot-mitropolit-anastasiy-yanulatos