Издания / премиери

Премиера на "Естествени неща" от Красимир Нейков

18 януари 2018, 19:00 ч., Литературен клуб "Перото" - НДК

Премиера на "Естествени неща" от Красимир Нейков

 

◊ ПОКАНА

Издателство за поезия ДА

Ви кани на

премиера на "Естествени неща" от Красимир Нейков

Книгата ще представи Марин Бодаков, поет и литературен журналист, преподавател в Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

 

"Нито съобщеното, нито несъобщимото - стихотворенията на Красимир Нейков са пространство на затаеното. На възможността да се докоснеш до себе си, както предпазливо човек се докосва до тайна; тайна, която го сдържа и подрежда."
Марин Бодаков

 

Дебютната книга на младия поет Красимир Нейков се нарича "Естествени неща" и ще срещне читателите на поезия с неподправен нов глас от най-младото поколение. Роден е през 1992 във Варна и работи като юрисконсулт в родния си град. Като участник в Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев", Стара Загора през 2015 печели втора награда, а същата година има отличие от Осмия национален конкурс за хайку на свободна тема. Печели втора награда от Първия български кукай. Следващата година е отличен два пъти с втора и първа награда: в конкурса на "Литературен вестник" за млад автор в раздел поезия и във второто издание на Националния литературен конкурс „Георги Черняков”. Публикувал е в "Литературен вестник", сп. "Страница", "Литернет" и др.

Стремеж към лаконичност, деликатност и нюансиран поглед към света около нас са характерните черти на неговите стихотворения. Книгата е подготвяна бавно и с внимание към всяка творба, с респект към писането и литературата. Тя е дебют и за младата художничка Александра Димитрова, която точно е уловила меланхолното настроение и стаените чувства в писането на Красимир Нейков. Така "Естествени неща" се превръща в двойна премиера на двама млади български творци.

Художничката Александра Димитрова а.к.а. alea e родена на 28 май 1992 г. в Смолян. Завършила е НУИИ „Илия Петров“ със специалност графика, както и НХА със специалност "Книга и печатна графика", а в момента е магистър по илюстрация. Занимава се с изобразително изкуство, графични техники, калиграфия, експериментална фотография, ръчно изработени книги, дигитално изкуство, дизайн, поп ъп, хартиено изкуство, а от скоро и със streat art и дизайн на книги. Участвала е в различни изложби и конкурси, има и няколко награди. За себе си казва: „Изкуството е част от мен и чрез него аз изразявам обичта си към света“.

 

Заповядайте на 18 януари, четвъртък, от 19:00 часа в Литературен клуб "Перото" - НДК. Очакваме Ви!

 

Автор:
Издателство за поезия "ДА"
Публикация:
16.01.2018 г. 17:21
Посетено:
1619
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26991-premiera-na-estestveni-neshta-ot-krasimir-neykov