Издания / премиери

Ялом и безсмислието/смисълът на живота

Премиера на „Екзистенциална психотерапия” от проф. Ървин Д. Ялом - 17 януари, 19:00 ч., Литературен клуб „Перото”, НДК

Ялом и безсмислието/смисълът на живота

 

◊ ПОКАНА

Имаме удоволствието да ви поканим на премиерата на „Екзистенциална психотерапия” – фундаментален научен труд на проф. Ървин Д. Ялом. Събитието ще се състои на 17 януари от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото”, НДК.

Със специалното участие на д-р Светлозар Василев, преподавател в НБУ и психоаналитик към БПО, д-р Давид Йерохам - психодрама терапевт, и преводачката на книгата Людмила Андреева.

Всеки човек преминава през определени етапи на развитие - и всеки от нас го прави със собствена съпътстваща тревожност. Екзистенциалната психотерапия е динамичен подход към терапията, който се фокусира върху притеснения, коренящи се в битието на човека. Книгата се занимава с четирите базисни притеснения: смърт, свобода, изолация и безсмислие. 

Смъртта – казват стоиците – е най-важното събитие в живота. Да се научиш как да живееш добре, означава да се научиш как да умреш и обратното: да се научиш как да умреш, означава да се научиш как да живееш добре. Цицерон казва: „Да философстваш, означава да се подготвиш за смъртта“. Макар че физическата природа на смъртта разрушава човека, идеята за нея го спасява, подчертава д-р Ялом.

Но как точно идеята за смъртта спасява човека? Как да осъзнаем отговорностите си и да поемем контрола върху собствения си живот? Що е то екзистенциална изолация? Възможно ли е да изграждаш отношения на близост с друг човек по свободен от потребности начин? И защо имаме нужда от смисъл? 

Трудът на д-р Ялом предлага отговор на тези въпроси, а те вълнуват всеки човек. Освободете си вечерта на 17 януари за една дискусия, която неминуемо ще ви обогати.

Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
15.01.2018 г. 13:22
Етикети:
премиера на книгаиздателство Колибри
проф. Ървин Д. Ялом
Екзистенциална психотерапия
Посетено:
1323
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26983-yalom-i-bezsmislieto-smisalat-na-zhivota