Издания / премиери

Екатерина Каравелова - Лора Каравелова: културноисторическият сюжет "майки-дъщери" в български контекст

Представяне на книгата на Ваня Георгиева - 19 декември, 18:30 ч., + ТОВА

Екатерина Каравелова - Лора Каравелова: културноисторическият сюжет "майки-дъщери" в български контекст

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Изток-Запад" Ви кани на представяне на книгата "Екатерина Каравелова - Лора Каравелова: културноисторическият сюжет "майки-дъщери" в български контекст" от Ваня Георгиева.

На 19 декември от 18:30 в + ТОВА ще потърсим заедно отговорите на следните въпроси:

Какво е да бъдеш майка? Какво е да бъдеш дъщеря? Защо в рамките на днешния хуманитаристки навик „майка” и „дъщеря” се мислят не толкова като страни от нечии личностни битиета, колкото като дискурсивни фигури?

Защо метафорите и митовете досега са „побеждавали” конкретните имена и биографии? Дали избягването на реални казуси при мисленето върху релацията „майка – дъщеря” е форма на защита на утопийното „женско”? Какво казват различните феминизми?
Защо са важни историите на реалните личности – на пишещи/желаещи да пишат жени? Има ли наследимост, приемственост, диалог между „женските поколения”?
Какво ще узнаем, когато изследваме различни измерения (семейнобитови, психологически, интелектуални, публични, културнозначими) на връзката между Екатерина Каравелова и Лора Каравелова (след 18 септември 1912 г. – и Яворова)? Яворов? Има ли място за трети?

Търсенето на отговори е своеобразен подстъп към нов прочит на места от българската културна история.

Книгата "Екатерина Каравелова - Лора Каравелова: културноисторическият сюжет "майки-дъщери" в български контекст" ще представят доц. д-р Катя Станева и проф. дфн Инна Пелева.


Ваня Георгиева е магистър по антропология и филология (СУ „Св. Климент Охридски”, 2010) и доктор по филология (ПУ „Паисий Хилендарски”, 2015). Работи като главен асистент по Българска литература (1878–1918) в Пловдивския университет.

Ваня Георгиева е магистър по антропология и филология (СУ „Св. Климент Охридски“, 2010) и доктор по филология (ПУ „Паисий Хилендарски“, 2015). Работи като главен асистент по Българска литература (Българска литература от Освобождението до края на Първата световна война) в Пловдивския университет.

Интересите ѝ са в областта на историята на българската литература, феминистката теория в съвременната хуманитаристика, биографичната реконструкция. 

Автор:
Издателство "Изток-Запад"
Публикация:
17.12.2017 г. 15:48
Етикети:
Ваня Георгиевапремиера на книгаиздателство Изток-Запад
Екатерина Каравелова Лора Каравелова
Посетено:
1749
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26866-ekaterina-karavelova-lora-karavelova-kulturnoistoricheskiyat-syuzhet-mayki-dashteri-v-balgarski-kontekst