Издания / премиери

На Панаира на книгата в НДК гостува Ян Уве Екеберг - авторът на „Времето на меча”

25-годишнина на специалността „Скандинавистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“

На Панаира на книгата в НДК гостува Ян Уве Екеберг - авторът на „Времето на меча”

 

◊ СЪБИТИЕТО

Специален гост на Панаира на книгата в НДК, който ще се проведе от 12 до 17 декември, е норвежкият писател Ян Уве Екеберг, автор на нашумялата и у нас историческа трилогия „Времето на меча“ (издание на „Персей“). Критиците я сравняват с „Рицарят тамплиер” на Ян Гиу и „Устоите на земята“ на Кен Фолет, тъй като в нея също така увлекателно и въздействащо се разказва за същата епоха – размирният XII век, изпълнен с борби за престола. Трилогията, която е базирана върху уникалните норвежки саги, се състои от три романа - „Времето на меча”, „Кралеубийците” и „Светият олтар”, който излиза сега.

Ян Уве Екеберг в продължение на повече от трийсет години е водещ на новините на един от най-гледаните норвежки телевизионни канали – ТВ2. Автор е на няколко биографични книги, но именно трилогията „Времето на меча“ му спечелва място сред елита на скандинавската литература. Тя е последвана от „Последният крал на викингите“.

Писателят пристига у нас и по повод 25-годишнината на специалността „Скандинавистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Той ще има среща със студенти и преподаватели в университета. На 14 декември от 18 ч. ще дава автографи в НДК, на щанда на издателите си от „Персей“ (№ 211, втори етаж), а на 16 декември от 17 ч. ще бъде срещата разговор с Ян Уве Екеберг – събитие, което е част от културната програма на Панаира на книгата.

Трите романа са сюжетно самостоятелни и разказват за героя от средновековните скандинавски саги Сигюр Лавар. Той е роб, разделен още невръстен от майка си и израснал като слуга и приятел на сина на норвежкия крал.  Благодарение на смелостта, таланта и интелекта си Сигюр се превръща в респектиращ военен лидер, а тайната на произхода му е, че самият той е незаконен син на краля.

Действието отвежда читателя не само на различни места в Норвегия, но също така и в Швеция, Дания, Русия и Свещената римска империя, за да създаде жива представа за средновековна Европа.

Ян Уве Екеберг влага изключителна прецизност в детайлите не само когато се отнасят до историческите събития, но и до културата, вярванията, религията и начина на живот в тази епоха. А сюжетите и образите, които създава, остават в съзнанието на читателя със своята яркост, пълнокръвност и многопластовост.

Гостуването на писателя в България е със съдействието на НОРЛА.

Автор:
ИК „Персей“
Публикация:
09.12.2017 г. 12:35
Посетено:
1298
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26826-na-panaira-na-knigata-v-ndk-gostuva-yan-uve-ekeberg-avtorat-na-vremeto-na-mecha