Издания / премиери

Премиера на книгата „Софийският квартал „Баталова воденица” (Щастливите дни на нашето детство)” от Александър Мирков-Генерала

7 декември 2017, 17:30 ч., Музей за история на София

Премиера на книгата „Софийският квартал „Баталова воденица” (Щастливите дни на нашето детство)” от Александър Мирков-Генерала

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Гутенберг” има удоволствието да ви покани на

премиера на новата книга на Александър Мирков-Генерала

„Софийският квартал „Баталова воденица” (Щастливите дни на нашето детство”)

Заповядайте на 7 декември от 17:30 ч. в Музея за история на София

 

◊ ЗА КНИГАТА

В последните години проучването на миналото на Стара София се придвижи много напред – излязоха доста книги за емблематични сгради, улици и квартали на столицата. Но обикновено фокусът винаги пада върху централните части на града или върху престижните квартали. Някак си, макар и не целенасочено, встрани остават по-бедните махали, в които не са живели известни политици, общественици, военни и културни дейци. Но дори и тогава се отделя най-голямо внимание на „Ючбунар“ („Три кладенци“) и „Коньовица“. И това е обяснимо. Те възникват непосредствено след Освобождението, имат значение за оформянето на София като столичен град, освен това с тях са свързани известни личности.

За квартала „Баталова воденица“ се споменава бегло или изобщо нищо не се пише. Мнозина се питат и къде се намира той. Този пропуск в топоса на една от най-сиромашките махали на София запълва новата книга „Софийският квартал „Баталова воденица” от д-р Александър Мирков – Генерала. Той е роден тук и затова много присърце се захваща със задачата да изследва миналото на своя район, като освен това влага и старанието на професионален историк. Тъй като емоционално е свързан с „Баталова воденица“, в книгата са вплетени лични спомени и впечатления. „Дано не прозвучи като самохвалство, но се блазня от мисълта да смятам, че с написването на тази скромна книжка допринасям за съхраняването на кварталната памет и за задоволяване на любопитството на останалите живи махленци и техните наследници”, пише авторът.

„В книгата „Софийският квартал „Баталова воденица” се опитвам многопланово и систематично да разкрия различни аспекти от миналото на „Баталова воденица“, да представя неговата разнообразна социална и мултиетническа характеристика.

Фактите и детайлите са извлечени от най-разнообразни източници. Сред тях са архивни документи от Централния държавен архив и Държавния архив – София, романизирани биографии и спомени, енциклопедични справочници, данни от периодичния печат и др. Към текста включвам и десетки фотоси, които дават още по-добра визуална представа за времето и събитията”, допълва още той.

 

◊ ЗА АВТОРА

Александър Мирков е роден и израснал в софийския квартал „Баталова воденица“. Завършил е специалностите История и Философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Доктор по история. Научните му интереси са насочени към политическата история на България, развитието на българското просветно дело и кооперативно движение в края на XIX век - първите десетилетия на XX век. Автор е на две книги и публикува над 150 статии в специализирани издания и периодичния печат.

 

 

 

Автор:
Издателство „Гутенберг”
Публикация:
03.12.2017 г. 18:05
Етикети:
премиера на книгаИздателство Гутенберг
Софийският квартал Баталова воденица
Александър Мирков-Генерала
Посетено:
1504
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26793-premiera-na-knigata-sofiyskiyat-kvartal-batalova-vodenitsa-shtastlivite-dni-na-nasheto-detstvo-ot-aleksandar-mirkov-generala