Издания / премиери

„Искам да бъда свободен!" - сборник с разкази за Левски от Димитър Дишев

Апостолът на Свободата като Васил Иванов Кунчев

„Искам да бъда свободен!" - сборник с разкази за Левски от Димитър Дишев

 

През 2017 година излезе от печат книгата „Искам да бъда свободен!" - сборник с разкази на Димитър Дишев за Апостола на Свободата – Васил Левски.  Издателството е "Сиела".

В шестнадесетте разказа, включени в книгата, Васил Левски е представен от различни гледни точки, като желанието на автора е по този начин да се постигне завършен и цялостен образ на Апостола. Сред героите в „Искам да бъда свободен” са Найден Геров, поп Кръстьо, Иванчо Хаджипенчович, майката на Левски и неговата сестра Яна. Техните разкази, събрани заедно, изграждат един цялостен и завършен образ на човека Васил Иванов Кунчев. Тази завършеност се проявява може би най-добре със следните думи от разказа „Върви, българино!":

„Роденият да бъде човек винаги стига до простото „Искам да бъда свободен!".

Първоначалната идея за заглавие на книгата е „Здравей, българино Кунчев!". Въпреки че не е толкова атрактивно и модерно, то отразява по най-добрия начин отношението на автора към Васил Левски. Отношение, което е коренно противоположно на шаблонното героизиране и хиперболизиране на Васил Левски като Джингиби, Демонът на Империята и т.н. Старото заглавие показва отношението на Димитър Дишев към Левски като към българина Васил Иванов Кунчев, което е отношение с едно ново, по-хубаво чувство, чувство, свободно от догматизъм, чувство като към равен, а не като към светец.

В книгата ще се запознаете с българина Васил Иванов Кунчев, ще опознаете Васил Левски като човек, а не като „икона". Защото той не се нуждае от боготворене. Напротив.

Ето какви са мислите на Левски в разказа „Върви, българино!", докато седи затворен в стаичката в софийската казарма по време на процеса срещу него:

„Ще дойде свободата в Българско и друго ще е слънцето над тази земя, друг ще е вятърът и други ще са лицата на людете български. (...) Невести и моми са тръгнали нанякъде и се смеят както никога не са се смели жените в Българско. Чуваш този смях и ти се доплаква от възторг. Велико нещо е свободата!

За това работих, байно, и не съжалявам, нищо, че учени хора ще търсят след време грешки в работата ми и ще ги намират."


Авторът Димитър Василев Дишев (1935-2012) е журналист. Роден е в с. Каран Върбовка, Русенско. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски". От 1966 г. работи във вестника на Строителни войски - "Трудово дело". Член е на Съюза на българските журналисти – СБЖ. Пише разкази. Негови разкази са публикувани в списанията „Пламък" и „Съвременник", както и във вестниците „Литературен фронт", „Вечерни новини", „Труд" и „Трудово дело".

След 10 ноември 1989 г. Димитър Дишев е един от основателите на пенсионерския печат в България. Преди смъртта си работи във вестник "Трета възраст" като зам.-главен редактор. (Интересно съвпадение е, че датата на смъртта му – 23 април, само че през 1616 г., е дата на смъртта и на двама велики писатели – Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир.)

Близо четиридесет години Дишев работи и върху темата за живота на Васил Левски. Като резултат има написани шестнадесет разказа. Едно от последните му желания е тези разкази да бъдат издадени в книга. Книгата стана факт с помощта на издателство „Сиела". Заглавието е „Искам да бъда свободен!". Беше създадена и Фейсбук-страница „Здравей, българино Кунчев!"

С разказа „Разбрах те, Дяконе!", който е включен в книгата, през 1973 г. авторът Димитър Дишев участва и печели трета награда в Националния литературен конкурс, организиран от Съюза на българските писатели и посветен на 100-годишнината от гибелта на Васил Левски.

С разказа „Българинът, когото обесиха" през 1987 г. авторът участва в Националния литературен конкурс, посветен на 150-годишнината от рождението на Васил Левски, и печели втора награда в категорията „Новела", като първа награда не е присъдена. В същия конкурс участва и известният Радой Ралин, който печели втора награда в категорията „Роман" с книгата си „Аз съм Левски". В категорията „Стихотворение", първа награда е присъдена на Елисавета Багряна за стихотворението „Идеал".

Освен книгата „Искам да бъда свободен!", Дишев има издадени още две книги с разкази - „Странни ветрове" през 1973 г. и „Кораби, китайци, моритури" през 2005 г.

Автор:
Наум Дишев
Публикация:
05.12.2017 г. 16:26
Етикети:
Васил Левскиразказикнигаиздателство Сиела
Искам да бъда свободен
Димитър Дишев
Посетено:
2029
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26786-iskam-da-bada-svoboden-sbornik-s-razkazi-za-levski-ot-dimitar-dishev