Издания / премиери

"Наръчник на хореографа" излиза за първи път на български език

Книгата ще бъде представена на 5 декември от 19:30 ч. в ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

"Наръчник на хореографа" излиза за първи път на български език

 

◊ СЪБИТИЕТО

Книгата „Наръчник на хореографа“ на известния британски хореограф Джонатан Бъроуз излиза на книжния пазар за първи път на български език. Изданието е част от новата посока на развитие на творческия колектив Метеор, чийто репертоар до момента включва спектаклите „Пиеса за умиране“, „Франкенщайн“, „Пиеса за теб“, „Малдорор“, „Тотална щета“, „Лъвкрафт“ и много други, както и най-новото „Пътуване към Ада“.

Целта на издателската поредица на творческия колектив, основан от Ани Васева – режисьор и драматург, Леонид Йовчев – актьор, и Боян Манчев – философ и теорeтик, е да публикува издания, директно свързани с творческата дейност на групата и на всеки от участниците в нея, разширявайки прогресивно обхвата си. „Наръчник на хореографа“ е своеобразно продължение на поредицата книги от Метеор: „Що е то съвременен танц?” (2017 г.) от Ани Васева и „Ролята на учените в културния и политически живот на традиционна Корея” (2016 г.) на Яна Манчева. Сред останалите книжни произведения от Метеор е и „Облаци. Философия на свободното тяло” (2017 г.) от Боян Манчев и „Пиеса за теб" на Ани Васева (2016 г.).


◊ ЗА "НАРЪЧНИК НА ХОРЕОГРАФА"

Ако се доверим на заглавието, книгата на Джонатан Бъроуз е написана, за да бъде четенa от хореографи. И наистина, неин основен обект са движението, музиката, ситуацията на представление. В действителност обаче книгата би могла да бъде от огромна полза и за режисьори, актьори, художници, дори музиканти, тъй като проблемите, които са занимавали Бъроуз при писането й, често по един или друг начин се изпречват на пътя на всички, които се занимават с изкуства. Това са въпроси, свързани с композиция, организация, време, динамика, вдъхновение, структура, общуване, творчество, съмнение, страх, имитация и удоволствие от работата.

„Наръчник на хореографа“ е книга, която цени играта с езика и изненадващите, рисковани парадокси, поддържащи изострено както вниманието на читателя, така и удоволствието от самото четене.“, казва Ани Васева, под чийто превод от английски език излиза книгата за българския читател. И продължава: „Освен че се заема с ключови проблеми, свързани с практиката на изкуствата по много разбираем, директен начин, книгата доставя и радост при откриването и преживяването на чудните съвпадения на език, форма и идея. По случайност или не, последната дума от показалеца в преводния му вариант е „щастие“.


◊ ЗА АВТОРА

Джонатан Бъроуз танцува с Royal Ballet тринайсет години преди да го напусне, за да се занимава със собствената си изпълнителска работа. Понастоящем творческата му активност е съсредоточена около поредица от съвместни представления с Матео Фаржион, изпълнявани по цял свят, показвани в и продуцирани от централни за съвременния танц институции и фестивали. Той е гост-преподавател в P.A.R.T.S – Брюксел и е бил гост-професор в университети в Берлин, Гент, Гисен, Хамбург и Лондон. В момента Бъроуз е старши изследовател в Центъра за изследвания на танца към Университета в Ковънтри.
www.jonathanburrows.info

 

Книгата „Наръчник на хореографа“ ще бъде представена на 5 декември от 19:30 ч. в ДНК Пространство за съвременен танц и пърформанс, пл. "България" №1. Вход свободен.

„Наръчник на хореографа“ може да бъде намерена в Български книжици и книжарница НИСИМ от 5 декември.

"Наръчник на хореографа" от Джонатан Бъроуз
Превод от английски: Ани Васева
Редактор: Боян Манчев
Художествено оформление: Теодора Венедикова
Коректор: Мария Стоилова
Издателство: Метеор

Изданието е спечелило конкурс на Министерство на културата.

* * *

За Метеор:
web: http://desorganisation.org/about/
FB: https://www.facebook.com/Metheor-1522069314785413/

За Боян Манчев:
http://boyanmanchev.net/bg/

 

Автор:
Марта Радева
Публикация:
01.12.2017 г. 16:49
Посетено:
1397
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26771-narachnik-na-horeografa-izliza-za-parvi-pat-na-balgarski-ezik