Издания / премиери

Русините в Централна Европа – история и съвременност

Представяне на книгата на Костадин Костадинов в Добрич

Русините в Централна Европа – история и съвременност

 

◊ ПОКАНА

Регионален исторически музей – Добрич и издателство „Илия Вълчев“ – Добрич представят на 30 ноември (четвъртък) от 17.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков“ дисертационния труд на д-р Костадин Костадинов „Русините в Централна Европа – история и съвременност“.

„Изследването представя историята и съвремието на русините – един от многото европейски народи „без държави“. Те са автохтонното население на Северните Карпати и населяват територия, която се намира в географския център на Европа, но през хилядолетното си историческо развитие са достигнали до самостоятелна държавност само веднъж, и то за един ден.

Днес техният исторически регион Карпатска Рус е разделен между пет държави. В Украйна, където живеят мнозинството от тях, те не разполагат с пълноценни политически и културни малцинствени права. В останалите държави русините, макар и да имат различна степен на културна или административна автономия, са заплашени от асимилация поради малкия си брой. Макар да представляват геополитическа и етнокултурна реалност, днес бъдещето им като самостоятелен народ е поставено под въпрос“.

Костадин Костадинов

Автор:
Организаторите
Публикация:
27.11.2017 г. 11:32
Етикети:
Посетено:
2871
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26746-rusinite-v-tsentralna-evropa-istoriya-i-savremennost