Издания / премиери

Премиера на новата книга на Елена Алексиева „Приказките на господин Кабода“

29 ноември 2017, 18.00 ч., Галерия „Средец“ - Министерство на културата

Премиера на новата книга на Елена Алексиева „Приказките на господин Кабода“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 29 ноември, сряда, от 18.00 ч. в галерия „Средец“ на Министерството на културата издателство „Факел експрес“ ще представи новата книга на Елена Алексиева „Приказките на господин Кабода“.

Художник Кирил Златков

Водещ Георги Борисов

Слово Алек Попов

Приказките чете Елена Алексиева

 

◊ ЗА АВТОРА

Елена Алексиева е автор на над 10 книги с поезия и проза, сред които сборниците с разкази Читателска група 31, Кой и Синдикатът на домашните любимци, и романите Рицарят, дяволът, смъртта, Нобелистът и др. Занимава се и с драматургия, като през 2014 г. излиза сборникът й с пиеси Ангелски огън, а през 2015 и монодрамите й под заглавие Жертви на любовта. Носител е на наградите „Хеликон”, „Аскеер” и „Икар” за съвременна българска драматургия, както и на наградата на Обществото на независимите театрални критици в България. Нейни книги и текстове са превеждани на английски, френски, немски, руски, испански, полски, унгарски и други езици.

Елена Алексиева живее в София, където работи като преводач на свободна практика и писател.

 

◊ ЗА КНИГАТА

Един възрастен и едно дете тръгват по пътя на самотата си и нуждата от обич, за да изградят едно от онези приятелства, които – дори когато се разтварят в неумолимия ход на времето – оставят следа завинаги и превръщат човека в по-силно и по-сложно същество. Техният свят, малък, прост, но и фантастичен, е предвестник на другия, големия, където нищо не е спестено и където страшното не е непременно толкова страшно, а на мястото на изчезващото винаги идва нова надежда и ново порастване. Общуването е най-голямото приключение, то никога не спира, движено от въображението, понякога спъвано от гордостта и недоверието, но винаги живо, винаги подвластно на силата на сърцето, която изтръгва болката от миналото и храни неизвестното бъдеще. За загадъчния господин Кабода, който живее в пещера, отглежда домати в саксии, работи като професионален мислител и невинаги е самият себе си, това приключение е не по-малко важно отколкото за детето, изгубило своята майка. По думите на критика Бойко Пенчев „това е книга, показваща как живеенето с другите и живеенето в самота са не противоположности, а сложно преплетени, трудно разграничими понятия.“ Детето превръща обикновения живот на господин Кабода в низ от изключителни преживявания. А господин Кабода на свой ред му показва как обичта приема всичко и когато я има, просто няма какво да се прощава. „По-добре да имаш за враг някой, който те обича, отколкото за приятел такъв, който те мрази,“ заключава той.

Тези приказки са родени там, където големият и малкият човек се срещат като равни. Ето защо те не са само за малкия читател, нито само за големия. Те са за всеки, тръгнал по пътя към другия човек – път, който никога не е лесен, но винаги си струва.

 

Автор:
Изд. „Факел експрес“
Публикация:
26.11.2017 г. 15:04
Етикети:
Посетено:
1404
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26739-premiera-na-novata-kniga-na-elena-aleksieva-prikazkite-na-gospodin-kaboda