Издания / премиери

Премиера на сборника „Америките ни 2: САЩ като метафора на модерността. Българо-американски отражения (XX–XXI в.)“

27 ноември 2017, 18 ч., Американски център към Столична библиотека

Премиера на сборника „Америките ни 2: САЩ като метафора на модерността. Българо-американски отражения (XX–XXI в.)“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 27 ноември (понеделник), от 18 ч. в Американския център към Столична библиотека в София (пл. „Славейков” 4) ще се състои премиера на сборника „Америките ни 2: САЩ като метафора на модерността. Българо-американски отражения (XX–XXI в.)“, том втори от двутомника „Америките ни“, осъществен в рамките на научния проект „Литература и география“ на Института за литература – БАН с ръководител доц. д.н. Пламен Антов. Изданието е реализирано от Издателски център „Боян Пенев“ с финансовата подкрепа на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

Сборникът събира главно текстове, представени на интердисциплинарната научна конференция „САЩ като културна метафора на модерността. Феноменът САЩ и българската култура и литература; българо-американски литературни отражения (ХХ–ХХІ век)“, провела се през декември 2014 г. в София като част от подпроекта „Америките ни“ в рамките на проекта „Литература и география” (направление „Нова и съвременна българска литература” на Института за литература – БАН). Томът включва и специално поръчани и написани за него статии, за да покрие възможно най-широк спектър от българо-американските културни отношения през ХХ и в началото на ХХІ в.

Изданието е първият по своя мащаб  широкоспектърен корпус с изследвания върху българо-американските културни отношения, които търсят взаимните рефлексии между Америка и България както в литературата и литературните преводи като преносители на етнокултурни и идеологически значения, така и в сфери като музиката, киното, театъра, изобразителното изкуство, философията. Изследван е образът на Съединените щати като световен културен мит през XX в. и като основен геополитически фактор с уникална роля в епохата на късната модерност. Анализирани са базисни черти на американската култура (като философския трансцендентализъм и прагматизма), отношението Америка–Европа, както и нееднозначната роля на Америка в съвременния глобален свят. Томът включва изследвания на американисти от различни области на културата – литература, кино, театър, изобразително изкуство, музика, университетски преподаватели и специалисти от различни институти на БАН, чуждестранни учени. Образът на Америка е изграден и през погледа на най-младото поколение български студенти, учили и работили в САЩ по програмата „Work and travel USA“.

Томът и проектът, в рамките на който е осъществен, ще бъдат представени от доц. Елка Трайкова – директор на ИЛ–БАН, проф. Михаил Неделчев и доц. Александра Антонова. Гости на събитието ще бъдат официални лица от посолството на САЩ в София и представители на Програма „Фулбрайт“.

 

Автор:
Институт за литература - БАН
Публикация:
22.11.2017 г. 15:38
Посетено:
1698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26715-premiera-na-sbornika-amerikite-ni-2-sasht-kato-metafora-na-modernostta-balgaro-amerikanski-otrazheniya-xx-xxi-v