Издания / премиери

Представяне на „Властта на безвластните“ от Вацлав Хавел

27 ноември 2017 г., 18.00 ч., Галерия "Академия", НХА

Представяне на „Властта на безвластните“ от Вацлав Хавел

 

◊ ПОКАНА

"Живот в истина" е събитие - шеста сесия на ”Софийски дискусионен форум”, което ще се проведе на 27 ноември 2017 г., понеделник, от 18.00 ч. в Галерия "Академия", Национална художествена академия.

Повод за събитието е „Властта на безвластните“, историческото есе на Хавел, преиздадено по съвместна инициатива на "Софийски дискусионен форум" и издателство "Black Flamingo", със специално написан за българските читатели предговор от Михаел Жантовски – директор на Библиотеката "Вацлав Хавел". Автор на превода – Мартин Младенов, редактор – Георги Илиев, графично оформление – Калина Сертева.

Специални гости на събитието са г-н Томаш Шила, музикант от чешката рок група The Plastic People of the Universe, от 1981 г. до 17.11.1989 г. развива активна, дълготрайна и постоянна антикомунистическа дейност, състояща се в разпространяване на издания и работа в рамките на „Движение за гражданска свобода“, г-жа Мария Спирова, редактор в лондонско юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, публикувал в The Economist, Al Jazeera и Еuronews. Преводач, копирайтър и магистър по криминология от Оксфорд, проф. Евелина Келбечева, завършила история с профил археология и втора специалност френска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализант е на “Фулбрайт” в САЩ, гост-преподавател в калифорнийския университет “Ървайн”. Занимава се с модерна европейска история, културна история.

Вацлав Хавел (05.10.1936 - 18.12.2011) Чешки политик, драматург, есеист, критик на комунистическия режим и политик. Последен президент на Чехословакия (1989-1992) и първи президент на Чешката република (1993-2003). През 60-те години на ХХ век работи в театъра На Забрадли, от където тръгва и популярността му с пиесите Градинско увеселениеАудиенция, Вернисаж и др. По време на Пражката пролет е активен участник в обществените дискусии. Застъпва се за връщане на демокрацията в обществото. След окупацията на Чехословакия от страните, членки на Варшавския договор, на Хавел му е забранено да публикува. През 70-те и 80-те години е дисидент и критик на режима. Основател е на една от първите инициативи за защита на правата на човека – Харта 77, което увеличава международния му престиж. За своите позиции Хавел лежи в затвора 5 години. След началото  на Кадифената революция става един от основателите на Гражданския форум и като кандидат на движението е избран на 29.12.1989 г. за президент на Чехословакия. Като политик Хавел активно и успешно работи за влизане на  страните от източния блок в НАТО и Европейските структури. Хавел е известен със своите абсурдистки пиеси, в които преобладават темите за властта, бюрокрацията и езика, както и със своите есета. В есетата и писмата му от затвора той прави политически анализи и разсъждава върху свободата, властта и морала.

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
21.11.2017 г. 18:08
Етикети:
Мартин Младеновиздателство Black FlamingoВацлав Хавел
Софийски дискусионен форум
Властта на безвластните
Посетено:
1491
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26706-predstavyane-na-vlastta-na-bezvlastnite-ot-vatslav-havel