Издания / премиери

Представяне на книгата "Да бъдеш римлянин в Мизия" от Калин Стоев

23 ноември, 18.00 часа, Дом-паметник "Йордан Йовков" - Добрич

Представяне на книгата "Да бъдеш римлянин в Мизия" от Калин Стоев

 

◊ ПОКАНА

На 23 ноември (четвъртък) от 18.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич ще бъде представена книгата на Калин Стоев "Да бъдеш римлянин в Мизия. Антропонимия и просопография на романизираното население в Горна и Долна Мизия (I-III век).

Книгата е изследване на имената и биографиите на над 4 000 римски граждани, принадлежащи към над 200 семейства от територията на провинция Мизия и на по-късните провинции Горна и Долна Мизия. Анализът на тези имена и биографии изгражда структурата на романизацията – процес на присъединяване на територията и населението на Долнодунавския регион към военната, административната и обществената структура на римския свят и функционирането на региона като част от Империята. Изследването е снабдено с два обширни каталога на римските граждани, подробна библиография и обширен справочен апарат.

Д-р Калин Стоев ще въведе своите читатели в проблематиката, като направи презентация на тема: „Imperium и империя в източните части на провинция Мизия (I в. пр. н.е. – I в. от н.е.)“. Презентацията ще акцентира върху установяването на „римския ред” на територията на Добрич и региона – източните части на провинция Мизия според тогавашната терминология.

Издателска къща „Тендрил“ ще представи накратко дейността и продукцията си и ще предложи книгата на Калин Стоев, както и всички други свои издания, на преференциални цени.

Автор:
Организаторите
Публикация:
20.11.2017 г. 16:54
Етикети:
Добричпремиера на книга
Калин Стоев
Да бъдеш римлянин в Мизия
Издателска къща Тендрил
Посетено:
1696
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26697-predstavyane-na-knigata-da-badesh-rimlyanin-v-miziya-ot-kalin-stoev